Olaf Scholz önmérsékletet kért a tüntető német gazdáktól, akik hétfőn Berlinben találkoznak

Olaf Scholz önmérsékletet kért a tüntető német gazdáktól, akik hétfőn Berlinben találkoznak

Az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdák egy hete tartó tüntetéssorozatának csúcspontja hétfőn lesz, amikor gazdák ezreit várják Berlinbe. A német kancellár videóüzenetében a szélsőségek elkerülésére figyelmeztetett.

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat, számolt be az MTI.

"Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog"

- figyelmeztetett szombaton közzétett videoüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

"Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek"- érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

Mint ismert, a szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására - az eredeti tervtől eltérően - nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

(Címlapkép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák traktorjaikkal a müncheni Terézia-mezőn (Theresienwiese) 2024. január 12-én. MTI/EPA/Szilágyi Anna)