Olaf Scholz: szigorúbb intézkedések kellenek a migránsok visszaküldése érdekében

Olaf Scholz: szigorúbb intézkedések kellenek a migránsok visszaküldése érdekében

A német kancellár kijelentette, hogy szigorúbb kitoloncolási intézkedéseket fognak bevezetni.

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlament (Bundestag) alsóházában kijelentette, hogy Németország szigorúbb kitoloncolási intézkedéseket fog bevezetni az illegális bevándorlókkal szemben, amelyek alapja akár a terrorizmus dicsőítése is lehet.

"Bárkit, aki az értékeinkkel szemben a terrorizmust dicsőíti, ki kell toloncolni" - jelentette ki a kancellár, hozzátéve, hogy a belügyminisztérium már lépéseket tett afelé, hogy a bűnözőket és a veszélyes bevándorlókat ki lehessen toloncolni Németországból, továbbá tárgyalásokat folytat az ügyről Afganisztánnal és a környező országokkal.

"Az ilyen bűnözőket ki kell toloncolni, még akkor is, ha Szíriából vagy Afganisztánból jöttek"

- fogalmazott Scholz.

Hozzátette; "a súlyos bűncselekmények elkövetőinek és a terrorista fenyegetéseknek itt nincs helyük!".

A kancellár további részleteket egyelőre nem osztott meg az intézkedések szigorításával kapcsolatban.

A döntés hátterében a Németországban egyre gyakoribb fegyveres bűncselekmények és a politikusok ellen elkövetett támadások állnak. A múlt héten Mannheimben egy 25 éves afgán a piactéren tartott iszlámellenes rendezvényen kést rántott, és megsebesített hat embert, köztük egy rendőrt is, aki később belehalt sérüléseibe.

(Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár beszél a pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti (EP-) választásra indított kampányának lipcsei rendezvényén 2024. június 1-jén. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban. MTI/EPA/Clemens Bilan)