Hinta-palinta: hamarosan a magyar kormány is szavazhat az orosz olajembargóról

Hinta-palinta: hamarosan a magyar kormány is szavazhat az orosz olajembargóról

Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagnak úgy tűnik, valóban része lesz az olajembargó, legalábbis az Index erről ír a New York Times értesülései nyomán. Ezzel válaszúthoz érkezhet a magyar kormány is.

Miután Németország hosszas tiltakozás után, megfelelő átmeneti idő fejében elkezdett hajlani az olajembargó irányába, komoly akadály hárult el az intézkedéscsomag elől, és így akár már a jövő héten szavazásra kerülhet sor.

Magyarországnak azonban vétójoga van, és a hintapolitkát folytató Orbán-kormány döntési kényszerbe kerülhet: vagy újra ellentmondanak maguknak és támogatják ezt a szankciós csomagot is, vagy egyedüli vétózás esetén lényegében kiírják az országot a nyugati diplomáciából.

A cikk szerint a nagykövetek jövő hét szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és várhatóan a hét végén meg is születhet a végleges döntés.

A New York Times rámutatott, a tagállamok közül most már Magyarország az utolsó ellenzője az olajembargónak, de nem várják, hogy a kormány vétózna.

A lap szerint először az orosz tankerek olajszállítmányait tilthatják le, a vezetékes szállítás ügye ennél hosszabb időt igényel.