A német és az olasz kormány simán engedi, hogy az energiacégeik pénzeljék az orosz agresszort

A német és az olasz kormány simán engedi, hogy az energiacégeik pénzeljék az orosz agresszort

Miután megérkezett az Európai Bizottság jóváhagyása, a német és az olasz kormány azt közölte az országaikban működő energiacégekkel, hogy nyugodtan vásárolhatnak orosz földgázt úgy, ahogyan azt a Gazprom kéri, és nem fogják megsérteni az EU előírásait – hivatkozik a Reuters értesülésére a hvg.hu.

Az orosz politikusok ezt úgy kommunikálják, hogy rubelben kell fizetni, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A nyugati energetikai cégek ugyanúgy euróban vagy dollárban fizetnek, ahogy arról szerződtek, de a pénzt egy új számlára kell elküldeniük a Gazprombanknak, a bank pedig azt a devizát beváltja rubelre, ez az összeg átkerül a vevő egy másik számlájára, és onnan – már tényleg rubelben – átutalják a Gazpromnak. Ez tényleg annyira komplikált, mint amilyennek első ránézésre tűnik, ezért is bizonytalan sok energiacég, nem sérti-e meg vele az EU-s előírásokat. Az unió döntéshozóinak állásfoglalásai sem voltak egyértelműek ebben a kérdésben - olvasható a cikkben.

Ugyanakkor a lényeg mégiscsak az, az olasz és a német kormány simán pénzeli az orosz agresszort - mindenféle szankciók nélkül.