A Jobbik szerint sóhivatal lett az alapvető jogok biztosának hivatalából

A Jobbik szerint sóhivatal lett az alapvető jogok biztosának hivatalából

Orbán és a Fidesz újabb szégyenletes mérföldkőhöz értek a magyar demokrácia lebontásában

- reagált sajtóközleményben a Jobbik, miután a Jelen hetilap csütörtökön arról számolt be, hogy a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) akkreditációs albizottsága az állampolgári jogok magyar biztosának leminősítését javasolja, másszóval a testület kiállította a bizonyítványt az elmúlt évtizedben alaposan átszervezett hivatal működéséről. Ezt a Magyar Helsinki Bizottság is megerősítette, így az ombudsman külföldi kollégáiból álló testület az alapvető jogok biztosa emberi jogi intézményi „A” státuszának elvételét kezdeményezi. Indoklásuk szerint az ombudsman nem foglalkozott megfelelően számos emberi jogi problémával.

A párt szerint mindez azért különösen fájdalmas, mert Magyarország élen járt az emberjogi eszme megvalósításában, és a volt szovjet blokk országai közül elsőként hozta létre azt a hivatalt, amelyen keresztül az állampolgárok közvetlenül gyakorolhatták demokratikus jogaikat. Sőt, 2008-ban – Sólyom László kezdeményezésére – a világon elsőként hozta létre a „Jövő nemzedékek országgyűlési biztosát”, amelyet az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága is külön méltatott követendő példaként. Ennek végül a második Orbán-kormány első intézkedéseinek egyikeként vette el az önállóságát és jelentéktelenítette el a környezetvédelem ügyével együtt - teszik hozzá.

Sajnos, az sem meglepő, hogy most az egész ombudsmani hivatal tevékenységéről fogalmaztak meg lesújtó véleményt. Hiszen olyan országban élünk, ahol naponta sérülnek az emberi jogok, és ahol egy egyeduralomra törő párt egy autokrata vezető irányítása alatt céltudatosan üresíti ki a demokratikus intézményeket és ültet pártkatonákat az élükre. Hosszan példálózhatnánk itt a politikai célokra használt adóhivataltól kezdve az ellenzéki pártok büntetésére használt Számvevőszéken keresztül, a bűnözők helyett újságírókat lehallgató titkosszolgálatokon, a nyomozást megtagadó legfőbb ügyészen át, egészen a munkájukban ellehetetlenített parlamenti bizottságokig. Csakhogy elkezdjük a sort…

- írja az ellenzéki párt, akik úgy vélik egy ideje már lehetett tudni, hogy nem érdemes az alapvető állampolgári jogok biztosához fordulni állampolgári védelemért, mert vagy nem vizsgál semmit, vagy ha vizsgál, akkor jellemzően mindent a legnagyobb rendben talál. Orbánéknak az alapvető jogok biztosának hivatalából is sikerült sóhivatalt, az ombudsman emberjogi tevékenységből pedig viccet csinálni, amely létezik ugyan, de jelenlegi formájában inkább a jogtalanságok elfedésére, mint orvosolására alkalmas, és egyáltalán nem független a kormány hatalmától, amelynek az ellenőrzésére végső soron létrehozták.