Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakoznak a Meteorológiai Szolgálat osztályvezetői

Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakoznak a Meteorológiai Szolgálat osztályvezetői

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény 

– szögezte le friss közleményében az OMSZ. Tette ezt a szervezet azt követően, hogy az augusztus 20-i időjárási előrejelzések pontatlanságára hivatkozva Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette tisztségéből Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Ezzel az OMSZ elnökének és szakmai elnökhelyettesének azonnali hatállyal távoznia kellett posztjáról. 

Ezért volt nagy csend az OMSZ-nél: Palkovics kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese - közölte hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Minderre úgy reagáltak, hogy

az OMSZ 15 vezetője (nemzetközi elnökhelyettes, főosztályvezető és több osztályvezető) egy állásfoglalásban adott hangot tiltakozásának.

Ahogy azt keddi Facebook-posztjukban felidézték, az OMSZ "szakmai tudásának legjavát nyújtva" már a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az Operatív Törzs munkájában, és idén sem történt másként. Az ünnepi rendezvényekre tekintettel pedig "számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével" járultak hozzá a lebonyolításhoz.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. 

– emlékeztetett a Meteorológiai Szolgálat, hozzáfűzve:

"Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek."

Kijelentették, hogy az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartják szolgálatukkal, kollégáikkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, akárcsak azt, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Vezetőik hirtelen leváltását pedig "elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának" tartják.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani 

– húzták alá közleményükben, kitérve arra, hogy két lépést tartanak elengedhetetlenül szükségesnek a szervezet integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében:

  1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
  2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.