Öngyilkos merénylők csaptak le Irakban

Egyes jelentések két, mások négy merénylőről számoltak be.

Anbár tartomány egy biztonsági illetékese közölte, hogy a Hadísza városa mellett lévő katonai támaszpont elleni támadásban a biztonsági erők 39 tagja vesztette életét, köztük Ali Abbúd dandártábornok, az Anbár tartomány védelméért felelős parancsnokság főnöke és egy alezredes. A terroristák egyenruhát viseltek, így sikerült beszivárogniuk a kulcsfontosságú hadíszai gát közelében lévő bázisra.

A merényletről szintén nyilatkozó, Ali Ibrahím Dabún vezérőrnagy azt mondta, hogy az egyik támadó Abbúd irodájában, míg másik három a támaszpont más részein robbantotta fel magát. A vezérőrnagy ugyanakkor jóval kevesebb halálos áldozatról, szám szerint hétről számolt be.

Az Iszlám Állam a 2014 nyarán indított villámhadjáratával elfoglalta a többségében szunniták lakta Anbár tartomány nagy részét. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatásával az iraki fegyveres erők és törzsi szövetségeseik sikeresen védték meg a stratégiailag jelentős Hadísza gátat az utóbbi másfél évben.

Iraki tisztviselők kedd reggel közölték, félkatonai szervezetek támogatásával az iraki hadsereg új offenzívát indított, hogy az Iszlám Államtól visszafoglaljon kulcsfontosságú területeket a Bagdadtól északi irányban 95 kilométerre lévő Szamarra város térségében. A művelet célja a dzsihadisták utánpótlási vonalainak elvágása, illetve Moszul és Anbár tartományban tervezett offenzívák előkészítése.