Önkéntességben a remény

Sikeresnek tartja a Jobbik az önkéntes munkavégzést, és minden parlamenti politikust erre ösztönöz.

Korábban a civil, önkéntes segítségnyújtásnak az állam inkább gátja volt, állami monopóliumként kezelte az állami segítségnyújtást, illetve a közrend és közbiztonság fenntartására irányuló önkéntes tevékenységet bűncselekményként definiálta.

Ehhez képest múlt héten jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az onkentes.gov.hu elindulását, ami egy az önkénteseket - a munkát kínáló és kereső személyek misszióját – segítő kormányzati portál. A Jobbik ezt a portált a saját sikerének is tekinti, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ameddig a kormányzati propagandára százmilliók, éves szinten milliárdok folynak el, addig ez a kezdeményezés nem kapja meg a kellő társadalmi figyelmet, ezért a legtöbb, feltüntetett önkéntes munkára nulla fő jelentkezett be. Ezért ez a próbálkozás önmagában hamvában születettnek tekinthető.

A Jobbik saját tapasztalataival kívánja segíteni az egyébként kitűnőnek tartott kezdeményezést. Novák Előd elmondta, hogy azt szeretnék, ha a kormánypropaganda erőforrásait inkább az önkéntes munkára, illetve más közcélú, társadalmi célú üzenetekre, hirdetésekre fordítanák.

A cserháthalápi polgármester-választás eredménye is az bizonyítja, hogy különösen a kistelepüléseken érzik úgy, hogy az állami segítségnyújtás hiánya miatt szükség van a civil, önkéntes segítségre. A választások eredménye azt is mutatja, hogy a Jobbiknak kormányzásra kell készülnie – mondta.

A Jobbik azt szeretné, ha a Magyar Gárda és hasonló civil szervezetekben is megtalálná az állam azt a partnert, ami akár polgárőri feladatokat is elláthatna, különösen azokon az elhagyatott kistelepüléseken ahova nem jut el a hivatalos, állami segítségnyújtás.

A Vona Gábor által meghirdetett Önkéntesség Évének jegyében, a Jobbik frakció tagjai is havi egy alkalommal térítésmentesen önkéntes munkát vállalnak. Vona Gábor tavaly álruhás országjárása során megismerte az emberek mindennapjait. A Jobbik azt szeretné, ha a többi parlamenti képviselő is vállalna rendszeres önkéntes munkát, amivel növelni tudnák társadalmi empátiájukat - mondta az ellenzéki politikus. Kipróbálhatnák a keserves, kemény közmunkát azok is, akik szerint 47 000 forintból meg lehet élni. Megtudhatnák a parlamenti képviselők, kilépve az elefántcsonttoronyból, hogy az Országgyűlés az egyetlen olyan munkahely Magyarországon, ahol lehet munkavégzés közben alkoholt fogyasztani – jegyezte meg.

Novák Előd elmondta, hogy frakciójuk tagjai jellemzően oktatási intézményekben, idősotthonokban vállalnak önkéntes munkát, de volt, aki mező- és polgárőr tevékenységet végzett, erdőtisztításban vett részt. Novák érdekes példákat is felhozott: Ander Balázs történelem szakos tanárként tiszteletdíj nélkül oktatott, még érettségiztetésben is részt vett. Vona Gábor és Z. Kárpát Dániel mezőőr volt Ásotthalmon, Szilágyi György polgárőr. Lukács László cikkek felolvasásával is foglalkozott látássérültek részére, a „lapra, hangra” kezdeményezés keretében. Magyar Zoltán időseknek vágott fát, Staudt Gábor ingyenes jogtanácsadást adott.

Novák Előd „óvó bácsi”, pedagógiai asszisztens, kertész, szemétszedő, idősek otthonában kórházi ápoló, legutóbb pedig közmunkás is volt.

Novák beszámolt arról is, hogy néhány esetben a fideszes településvezetők megpróbálták ellehetetleníteni a jobbikos önkéntességet.

Novák ezt tapasztalta a XI. kerületben is, amikor segítőmunkáját önkormányzati intézményben nem láthatta el, de egyházi és egyesületi fenntartású óvodában igen, hiszen a fideszes alpolgármester kitiltatta onnan a jobbikos képviselőt, annak ellenére, hogy az óvodaigazgató örömmel látta volna ott az ellenzéki politikust.

Az alelnök szerint úgy tűnik, hogy a Magyar Gárda üldöztetése után, néhány esetben a jobbikos önkéntességet is tiltja a fideszes hatalom, ezt pedig elfogadatlanak tartja. Ezt azért is visszásnak tartja Novák, mert a saját gyermekének az óvodájába a mikuláscsomagot nem a Mikulás, hanem Simicskó István fideszes államtitkár küldte.

Novák szerint a kormányzatnak szövetségeseket kell találni az önkéntesekben, és a kormányzati propaganda betiltásával egyidejűleg, az önkéntes kezdeményezéseket kellene népszerűsítenie.