Önnek sem kell bejárnia a munkahelyére?

Átnéztük, hogy az őszi ülésszakban a parlamenti képviselőink mennyi időt töltöttek az ülésteremben.

Mielőtt fejest ugranánk a grafikonokba, szögezzük le, hogy természetesen nem ez az egyetlen fokmérője egy országgyűlési képviselő munkájának, hiszen azt Béli Balázs fotósunk zseniális képriportja óta tudjuk, hogy milyen kényelmesen el lehet üldögélni "munka" címszó alatt a Nemzet Templomában, valamint könnyedén lehet, hogy a hiányzóknak is volt nyomós okuk arra, hogy távol legyenek, hiszen a képviselői hivatás nem szorítható kizárólag a falak közé. Ráadásul előfordul, hogy a jelenlétet igazoló mágneskártyákat bent felejtik a honatyák a padjukban, így azok akkor is számolnak, amikor valójában nincsenek is bent a gazdáik. Ettől függetlenül érdekességeket találhatunk az adatok között. 
 
Kezdjük ott, hogy kiderült, a Jobbik nemcsak a legaktívabb ellenzéki erő, de gyakorlatilag a nemzeti néppárt képviselői töltik a legtöbb időt a plenáris üléseken. Ha megnézzük a jelenléti órák, percek és másodpercek számát, akkor azt láthatjuk, hogy átlagosan egy jobbikos képviselő kerekítve 127 órát töltött az ülésteremben, míg egy LMP-s 90-et, egy MSZP-s 80-at, egy fideszes 66-ot, egy KDNP-s 51-et, egy független pedig 34-et. 
Ha részleteiben is megnézzük a listát, akkor azt láthatjuk, hogy a padsorokban az öt legtöbbet látható képviselő mind jobbikos, majd jön két MSZP-s, végül két jobbikos között becsúszik az egyetlen fideszes honatya is. Utána egyébként még hat jobbikos következik, az első KDNP-s pedig a 18., az első LMP-s a 21., az első független pedig a 73. helyen található a 199 országgyűlési képviselő jelenléti listáján.
A Jobbik egyébként a 2014-ben Balczó Zoltán EP-képviselő helyére érkező dr. Lukács Lászlóra lehet nagyon büszke, a Fideszben a Józsefváros-Ferencvárost képviselő dr. Vas Imre a legkiemelkedőbb ilyen téren. A KDNP-ben az abonyi születésű Földi László jár (vagy inkább ül) az élen, az LMP-sek közül pedig a természetvédelmi kérdések élharcosa, Sallai R. Benedek tölti a legtöbb időt a Tisztelt Ház falai között. A szocialisták közül ugyan nagyon szeretnénk sokat látni Demeter Mártát, de ő csak a tizedik az MSZP-sek listáján, a prímet az Országgyűlés jegyzőjeként is munkálkodó Gúr Nándor viszi, a függetlenek között pedig a DK-s Varju László diktálja az iramot.
 
Vessünk pár pillantást a szégyenpadon ülőkre is, ha már őket látjuk a legkevesebbet az üléseken. A tíz legtöbbet távol lévő képviselő között a XXI. század pártjait nem láthatjuk, kizárólag régi motorosok kullognak hátul. A tízből öten fideszesek, ketten KDNP-sek, hárman pedig függetlenek. Utóbbiak között találjuk a legirritálóbb volt miniszterelnököt is, aki nem a kőkemény fideszes elszámoltatás miatt maradt távol az ülésektől, egyszerűen csak így tartja kedve.
Gyurcsány Ferenc a 199 képviselő közül a legkevésbé bejárós, ő alig
5 órát, 58 percet és 42 másodpercet
töltött az ülésteremben. Érdemes összevetni a jobbikos rekorderrel, aki ehhez képest 179 órát. Nyilván, ha valaki pártelnök, akkor elfoglaltabb, de Orbán Viktor is eltöltött bent miniszterelnökként közel 13 órát, Tóbiás József 32 órát, Vona Gábor 48 órát, Schiffer András pedig 73 órát.