„Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd”

„Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd”

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, a koronavírus-járvány miatt november elsejéig meghosszabbította a kormány a szigorított határellenőrzést. A külföldi állampolgár tranzit forgalomban beléphet az országba, ha aláveti magét az orvosi vizsgálatnak, és hitelt érdemlően igazolja az utazása célországát, és hogy oda biztosított-e a belépése.

A tranzitfolyosóról nem szabad letérni, a kijelölt pihenőhelyeken és benzinkutakon szabad csak megállni, és 24 órán belül el kell hagyni az országot, ismertette az alezredes hozzátéve: az elmúlt 24 órában 46 esetben jártak el a rendőrök a tranzitszabályok megsértése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként az idős állampolgárokat köszöntötte az idősek világnapján. Elmondta, részt vett az Idősek Tanácsának ülésén, a tájékoztatója után több ajánlást és javaslatot is kapott.

Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd

– mondta a tisztifőorvos.

Ismertette, a 37,8 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén szűrik ki a diákokat és az ott dolgozókat. A testhő pedig egy olyan jel, amely feltételezhet akár koronavírus-fertőződést is.

A napi adatok kapcsán Müller Cecília elmondta, 848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy vigyázzunk magas kockázatú embertársainkra. A PCR-tesztelés elrendelését nem korlátozzák, a háziorvosok a gyanús esetekhez mindig kirendelhetik a mintavételi egységeket. A tisztifőorvos elmondta, a betegek azonosítása jól szabályozott eljárásrendben zajlik.

Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, hiszen tegnapról mára 16-an haltak meg, ez pedig megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük

 

– mondta. 

A 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk

 

– tette hozzá Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak. 

Ismertette, ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

Ha a teszt pozitív lesz és enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről pedig megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége a karanténnak. A tünetmentesség után 10 napra van szükség, hogy kikerüljön valaki a karanténból, s nem kell újabb teszt, a WHO iránymutatása alapján. Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is. 

Ha súlyosbodnak a tünetek, tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg.

Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget. 

Jelenleg 25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak és mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti, mondta Müller Cecília.