Operatív törzs: emelkedik a kórházban kezeltek száma

Operatív törzs: emelkedik a kórházban kezeltek száma

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órával 12 fővel nőtt a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon, köztük egy 41 éves férfivel, aki bélgyulladásos betegségben és egy baktérium okozta vérmérgezésben szenvedett. Az országos tiszti főorvos szerint közel 61 ezer mintavétel történt a kijelölt laborokban, jelentős azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek a WHO irányelvei alapján a vírus örökítő anyagának kimutatásán alapszanak.

Müller szerint a kórházban kezeltek száma nem csökken, sőt, emelkedő tendenciát mutat, jelenleg 899-en vannak kezelést igénylő állapotban, közülük 54-en lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert rendőralezredes ismertette, hogy az elmúlt 24 órában

  • 1545 intézkedést hajtottak végre magatartásszegéssel összefüggésben, ez eddig a legmagasabb napi szám
  • ebből 696 figyelmeztetés, 459 helyszíni bírság és 390 feljelentés
  • az elmúlt 24 órában 536 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen már 10 942 esetben van érvényben ilyen előírás, ezeknél pénteken 24 esetben kellett magatartásszegés miatt intézkedni, összesen 1231 esetben március 22. óta

Kérdések

Az Origo a vérplazmákról érdeklődött, Müller szerint néhány fogalmat el kell különíteni: van véradás, vérplazmaadás és speciális vérplazmaadás. Utóbbi esetében gyógyult betegek vérplazmáját használják súlyos állapotú koronavírusosok kezelésére, mert azoknál, akik átestek a betegségen, ellenanyagokat termelt a szervezetük.

Az Origo és a Magyar Demokrata kérdezte, hogy mikor találkozhatunk újra biztonságosan az idős rokonainkkal? A tiszti főorvos tudja, hogy ez most minden család nagy vágya, de elképzelhető, hogy a betegségek számából kiindulva külön óvintézkedésre lesz még szükség ott, ahol nagyobb számú fertőzött van.

Szintén az Origo kérdése, hogy a WHO budapesti irodavezetője szerint Magyarország elkerülte a fertőzések exponenciális növekedését, megúszhatjuk ezután is? Müller bízik benne, hogy nem lesz exponenciális növekedés.

A Hír TV és az Észak-Magyarország az idősotthonok fertőtlenítéséről küldött kérdést, Müller szerint ez folyamatosan zajlik, ott kezdtek, ahol már regisztráltak betegeket, ezeknek a végén járnak, és azoknál folytatják, ahol eddig nem találtak koronavírusost. A csatorna kapcsolódó kérdése, hogy találtak-e szabálytalanságokat ezekben az intézményekben? Müller a jövő hét vége felé tud eredményekről beszámolni.

A Hír TV arról is érdeklődött, hogy sokak szerint magas a halálozási ráta Magyarországon, hazánk hol helyezkedik el ebben a tekintetben? A tiszti főorvos úgy látja, hogy az arányok lakosságszámra történő levetítése elég egzakt adat, ez alapján azt tapasztaljuk, hogy az európai államok között Magyarország az alsó harmadban található.

Az RTL Klub felvetette, hogyan lehet elkerülni a tömeges megbetegedések időszakába lépést akkor, ha jövő hétvégétől enyhítenek a kijárási korlátozásokon? Müller leszögezte, csak annyit enyhítenek, amennyit engednek a számok.

Az RTL másik kérdése, hogy mennyi került kereskedelmi forgalomba a 70-80 milliós nagyságrendben Magyarországra importált maszkokból, a járvány tetőzése előtt juthat-e mindenkinek? Müller kifejtette, hogy ezeket elsősorban azoknak juttatják el, akikhez feltétlenül szükséges: az egészségügyi- és szociális dolgozóknak, a rendvédelmi szervekhez és az alapellátásban résztvevőknek. Hozzátette, hogy egy egészségügyis egy nap alatt akár 4-6 maszkot is elhasználhat. Azoknak, akik nem ezekben a munkakörökben dolgoznak, megfelelő a házi készítésű maszk is.