Tovább emelkedik a koronavírusban elhunytak száma

Tovább emelkedik a koronavírusban elhunytak száma

Egy nap alatt, 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. 

Jelenleg 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, a pozitív esetek jelentős emelkedésével az elhunytak száma is emelkedik, az áldozatok átlagéletkora 40 és 90 év között volt, mindegyikük legalább egy krónikus betegséggel küszködött. 

Az operatív törzs tájékoztatóján megismételték, hogy minden adat emelkedő tendenciát mutat. Továbbra sem javasolják a tömeges rendezvényeken való részvételt.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolákban hamarosan kezdődik az őszi szünet. Az operatív törzs jelenleg 46 óvodában és 21 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 153 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Az őszi szünet alatt, fertőtlenítő nagytakarítás lesz az iskolákban. Ahol előfordult megbetegedés, ott kérték a honvédség közreműködését is, és kiterjedtebb fertőtlenítést végeznek.

Változatlanul a sűrűn lakott főváros a leginkább érintett, Tolna megyében a legalacsonyabb fertőzöttek száma. A fertőzöttek nem szerinti aránya korábban 50-50 százalék volt, mostanra a nők 52 százalékban érintettek.

Elhangzott, hogy az influenzaoltást minden háziorvos megkapta. A vakcinát első körben a veszélyeztetetteknek és a 65 év felettieknek javasolják, a háziorvosokkal történt egyeztetés után. A fél év feletti gyermekek is kaphatnak oltást. A foglalkozás-egészségüggyel foglalkozó orvosok is beadhatják a vakcinát.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese arról beszélt, hogy ismeretlenek lakásokban próbálnak helyi önkormányzatok hivatkozva fertőtlenítést végrehajtani, de ez jogellenes magatartás, edzért arra kérnek mindenkit, ha ilyen feladatra jelentkezik valaki, akkor vegyék fel a helyi hatóságokkal vagy az önkormányzattal.

Az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 35 rendőri intézkedést történt. A tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés elmulasztása miatt hétszer kellett fellépni, három esetben feljelentést kellett tenni. A kereskedelmi egységekben 28 intézkedésre volt szükség, hatszor feljelentés lett a vége. A tranzitszabályok megszegése miatt 33 intézkedésre volt szükség, minden esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

11 275 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre 24 óra alatt a házi karanténoknál, az új zárlatok száma 3292, az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 24 780.