2030-ig titkosak az operatív törzs dokumentumai és döntéseik háttere

2030-ig titkosak az operatív törzs dokumentumai és döntéseik háttere

Legkorábban 2030-ban derülhet ki, mit mérlegel és mi alapján dönt az operatív törzs, mivel az ülések dokumentumai tíz évig nem nyilvánosak – derül ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

A lap a közel két éve működő operatív törzs eddigi összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte, ugyanis a kormány a testület javaslatai alapján hozta meg döntéseit a járvánnyal összefüggésben. Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azonban a következő indoklással hárította el a kérést:

"Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak."

Az adatigénylés nyomán kíváncsiak lettek volna arra is, hogy a szakmai grémium üléseiről készül-e szó szerinti jegyzőkönyv, valamint azokon hányszor és miről szavaztak az elmúlt időszak több mint 150 ülésén.

A lap megjegyzi, az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan ugyan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok, de döntéseikről és azok hátteréről mégis csupán annyi tudható, amit maga a testület vagy a kormány közölni akar tájékoztatókon vagy a koronavirus.gov.hu oldalon. Mint érvelnek, ezek mind olyan részletek, amelyek ezáltal több millió magyar állampolgár számára nem ismerhetők meg.

A dokumentumok kiadását megtagadó döntés indoklása az információszabadságról szóló törvény azon gumiparagrafusára hivatkozik, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános. Viszont

az ilyen adatok megismerését is engedélyezheti az adatkezelő szerv vezetője az ehhez "fűződő közérdek súlyának mérlegelésével"

– szögezték le a cikkben, aláhúzva, hogy a törvény szerint a fenti mérlegelés nyomán az adatok kiadását az illetékes vezető – aki ez esetben nem Lakatos Tibor, hanem valószínűleg az operatív törzset hivatalosan vezető Pintér Sándor belügyminiszter – akkor tagadhatja meg, "ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné".

Mindössze annyit közöltek, hogy az alakuló üléssel együtt összesen 159 ülése volt operatív törzsnek tavaly november 25-ig.