Orbán nem blokkolja a NATO ukrajnai misszióját, de hazánk a szervezet szabályzata szerint kimaradhat

Orbán nem blokkolja a NATO ukrajnai misszióját, de hazánk a szervezet szabályzata szerint kimaradhat

Felesleges volt a háborús hergelés a Fidesz-kormány részéről, - illetve kizárólag belpolitikai céljai voltak -, mivel a NATO szabályzata eleve lehetővé teszi, hogy Magyarország kimaradjon az Ukrajnát megsegítő műveletekből.

A Jens Stoltengberggel folytatott szerdai találkozó után Orbán Viktor is kénytelen volt elismerni, hogy Magyarország megerősített garanciát kapott arra, hogy nem kell belépnie az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúba – számolt be a Telex. Az igazság az, hogy Magyarországot eddig sem lehetett volna arra kötelezni, hogy a részt vegyen a NATO-misszióban.

A NATO főtitkára tudomásul veszi, hogy Magyarország kimarad a NATO erőfeszítéseiből, amellyel pénzügyi, kiképzési és katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának.

Orbán a találkozó utáni sajtótájékoztatón Ukrajnával kapcsolatban elmondta még, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségi álláspontjától a békéhez vezető stratégiáról, de Magyarország tudomásul veszi, hogy a miénktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős.

A fideszes miniszterelnök belátta, hogy nem lesz képes arra, hogy megváltoztassa az övétől eltérő, többségi véleményeket.

Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyeket a többi tagállam szorgalmaz.

Fontos megjegyezni, hogy az európai parlamenti választások során végig a háborúval kampányoló Fidesz-kormány és Orbán Viktor valójában nincs olyan helyzetben, hogy megakadályozza NATO Ukrajnába irányuló misszióját. Nyilvánvaló, hogy ezt már a választások előtt is tudták, tehát az egész csak egy gyakorlati tartalom nélküli belpolitikai üzenet volt.

Stoltenberg a tisztánlátás kedvéért leszögezte: a NATO célja megelőzni a háborút, és a szervezeten belül nincs vita abban, hogy

a szövetség képes védelmet nyújtani tagjainak, ezt teszi 75 éve, békét, prosperitást biztosítva az egész kontinensnek

– fogalmazott.

Ukrajnát illetően a találkozóról tudatta: a NATO eltökélt abban, hogy kiképzést, hosszú távú pénzügyi és katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, de tudomásul veszi, hogy Magyarország ezekben az erőfeszítésekben nem vesz részt. Hangsúlyozta: Magyarország a NATO ezen döntéseit nem is akadályozza meg.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)