Orbán Viktor elárulta, mit gondol az EP-választás döntő kérdésének, és mit tenne Budapesten

Orbán Viktor elárulta, mit gondol az EP-választás döntő kérdésének, és mit tenne Budapesten

A miniszterelnök rádiós interjújában a választásokról szólva úgy vélte, egy új dimenzió nyílt, és baloldali-jobboldali együttműködést is említett. Volt itt Brüsszel, Soros és Gyurcsány is az üres jelentésű szavak között.

A döntő kérdés az európai parlamenti választáson nem a párthovatartozás lesz, hanem az, hogy ki békepárti, és ki háborúpárti - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban a brüsszeli Közmédia Központban adott, a szokásosnál propagandisztikusabb interjúban, melyben

a béke szó 7-szer, a háború kifejezése viszont 19-szer hangzott el a szájából.

A fideszes pedofilbotrányról hallgató kormányfő magvas megfejtéseit kifejtve úgy gondolja:

az európai politikai küzdelmekkel kapcsolatban eddig a hagyományos kategóriákban gondolkodtak, hogy van jobboldal, baloldal, vannak globalista vagy szuverenista erők, de most szerinte egy új dimenzió is nyílt: a döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti.

A békeharcos narratívát kedvelő Orbán szerint az lenne jó, ha Magyarországon és a többi európai országban is minél több békepárti politikust küldenének a választópolgárok az Európai Parlamentbe, és minél kevesebb háborúpártit. Hozzátette:

arról is érdemes beszélgetni, hogy utána hogyan lesz majd ebből baloldali-jobboldali együttműködés, hogy ki lesz az erősebb, de a legfontosabb, hogy megállítsák "a háborús pszichózist".

Arra nem tért ki, hogy az Orbán-kormány is jelentős hadászati, katonai készültséggel kötelezte el magát.

Háborús spirál?

Brüsszel háborús spirálban van, ami egyre súlyosabb dolgokat eredményez - jelentette ki új szókapcsolatot alkotva Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte:

Brüsszelben "háborús hangulat, háborús nyelvezet, háborús logika van".

A háborús retorikát rendszerint alkalmazó Orbán szerint a vezetők úgy beszélnek, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen, és nem úgy mint mi, akik ugyan "nem lehetünk közömbösek egy ilyen emberi tragédiával szemben", de nem vagyunk hadviselő fél.

A Putyin védelmére kelő kormányfő úgy látja, teljesen hiányzik Brüsszelben az a távolságtartás, ami a higgadtsághoz szükséges. Brüsszel vívja Ukrajna oldalán a saját háborúját Oroszország ellen. "Háborúban állnak, és úgy is beszélnek, hogy le kell győzni Oroszországot. És annak érdekében, hogy ezt elérjék, egyre több dolgot vállalnak" - tette hozzá Orbán Viktor, aki már-már az orosz elnököt is védelmébe vette.

Brüsszel Soros hálózatának a foglya?

A miniszterelnök szerint Brüsszel valójában Soros György hálózatának a foglya, s a Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe. A kormányfő úgy tartja,

a Soros-féle hálózat olyannyira beépült, hogy az európai intézmények pénzt adnak neki.

Nem egyszerűen vélemény-befolyásoló pozícióik vannak a Soros-birodalom embereinek, hanem olyan erős alkupozícióik, hogy a saját maguk fenntartásához szükséges pénz egy részét ki tudják venni a brüsszeli kasszából: bent vannak a bizottságban, az Európai Parlamentben és "jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember" - ecsetelte Orbán.

Azt is hozzátette: az európai emberek véleményét, annak érvényesítését az is nehezíti, hogy Brüsszel egyre inkább foglyává válik a Soros György által "nagy munkával az elmúlt 30 évben felépített" nemzetközi aktivista hálózatnak.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarországon a kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget az embereknek, hogy "megfelelő hangerővel" elmondják véleményüket, igaz, azt nem mondta, hogy leginkább súlytalan kérdésekben.

Bár Orbán a közhangulat mindenkori változásának nem tudja teljesen alávetni magát, de azt megígéri, hogy az emberek véleményének megkérdezése nélkül az ország számára fontos döntéseket nem hoz a kormány

- jelezte a miniszterelnök.

Ma háború van és rosszlét, ahelyett, hogy béke lenne és jólét?

Az Európai Unió azért jött létre, hogy béke legyen és jólét, ehelyett Európában ma háború van és rosszlét - fejtegette a jól csengő ellentétpárokat Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Brüsszel nagyon komoly, gyakran már az észszerűség határán túli előírásokkal csökkenti az európai gazdák termelékenységét, míg Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, ez pedig óriási versenyelőny számukra. Ha az ukrán termelő olcsóbban tudja eladni a terményeit, mint a magyar gazda, akkor elveszi a magyar gazda piacát - hangsúlyozta az ukrán gabonát ide is beengedő Orbán, hozzátéve: Brüsszel süket erre a dologra, és háborús lázban ég.

Szerinte az Európai Uniót azért hoztuk létre, mert azt akartuk, hogy béke legyen és jólét. Ehhez képest Brüsszel menetel bele a háborúba, és a gazdaság nem jólétet ad, hanem egyre több társadalmi csoportnak - lásd gazdák - okoz inkább nehézséget - mondta Orbán Viktor, aki a nemrég történt kormányellenes gazdatüntetésről azonban nem ejtett szót.

Kitenné Orbán a Gyurcsány-féle embereket?

A főváros vezetése mögötti világból ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket - jelentette ki a miniszterelnök, aki mai napig nem tudta elszámoltatni a volt kormányfőt.

Orbán Viktor azt mondta: azok, akik tönkretették az országot 2010 előtt, mind ott ügyködnek a fővárosban, és ugyanazt a politikát csinálják, mint amit a kormányzásuk alatt. Akik csődbe vitték Magyarországot, azok most épp oda viszik a fővárost is, ezért üres a kassza, holott Budapest Magyarország leggazdagabb városa - ferdített Orbán, akinek kormánya ugyanúgy visszatartja a forrásokat, mint az EU az uniós pénzeket az országnak.

A kormányfő azt reméli, hogy a június 9-i önkormányzati választáson olyan főpolgármestert választanak majd, aki gátat vet ennek. Ha ez nem történik meg, akkor elfolyik, elvész Budapest minden erőforrása, és bekövetkezik a csőd, amelyhez nagyon közel van már a város - értékelt Orbán Viktor, meg sem említve a fideszes főpolgármesterjelölt nevét.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján, 2024. március 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)