Orbán Viktor szerint senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre

Orbán Viktor szerint senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre

A Szlovéniában tartózkodó kormányfő annak is hangot adott, hogy kifogásolja az Ukrajna támogatására szánt további európai kifizetéseket.

A szlovéniai Bledben tartja a kereszténydemokrata internacionálé (CDI-IDC) kétnapos végrehajtó bizottsági ülését "Biztonság, igazság, béke" mottóval. A világszervezet egyik alelnökeként Orbán Viktor is vesz részt az eseményen.

A miniszterelnök horvát és szlovén újságírók kérdéseire válaszolt a bledi kereszténydemokrata internacionálé vezetőségi ülésének alkalmával csütörtökön. Okfejtése alapján kétféle gondolkodásmód létezik az ukrajnai háború jövőjét illetően, az egyik szerint van mód a konfliktus katonai rendezésére, míg a másik szerint nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint úgy vélekedett:

egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között.

Szerinte senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat, és kész arra, hogy akár közvetítőként, akár a későbbi tűzszüneti tárgyalások helyszíneként eszköz legyen a békét keresők kezében.

Elmondása szerint az orosz-ukrán háború tekintetében Magyarország kötődése és hozzáállása a személyes érintettség miatt tér el a térségbeli országokétól. Ukrajna a szomszédunk, ahol magyar kisebbség él, és a háború magyar életeket is követelt - jegyezte meg Orbán, hozzáfűzve: a konfliktus nemcsak Ukrajnának, hanem Magyarországnak is "személyes nemzeti veszteség".

Az európai békekerettel kapcsolatban a kormányfő arról beszélt: az alapot eredetileg az európai biztonságért hozták létre, nem az ukrajnai háború miatt. A keret célja, hogy Európa-szerte erősítse a biztonságot, de eddig elsősorban Ukrajna támogatására fordították a pénzt - jelezte.

Magyarország szerint tisztázni kell, hogy az alap továbbra is az eredeti célokat, az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy átalakul Ukrajna katonai támogatásának eszközévé, ezért blokkolja a további kifizetéseket

- magyarázta Orbán Viktor.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke a konzervatív pártok világszövetségének (CDI-IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)