Orbán-Cameron csúcs: hazánk támogatja a brit-reformcsomagot

Igaz, konkrétumokkal nem szolgált sem a magyar, sem az angol miniszterelnök.

Ahogy arról korábbi elemzésünkben írtunk, David Cameron miniszterelnök azért kampányolja végig a kontinens országait, hogy minél több támogatást szerezzen annak a négy pontos programnak, amivel reményei szerint megreformálható az Európai Unió.
 
Ezt „többsebességes EU-nak” is nevezhetjük, amely elviekben közel áll az Orbán Viktor-féle „nemzetek Európájához”, éppen ezért sokan – többek között a Jobbik is – történelmi esélyként számolt a miniszterelnöki-csúccsal. 
 

Orbán Viktor

Ehhez képest mindenféleképpen csalódást keltett a sajtótájékoztató, melynek az elején Orbán Viktor a britek magyarországi gazdasági szerepvállalását dicsérte. A magyar kormányfő emlékeztetett, hogy a 700 angliai központú cég 50 ezer magyar embert foglalkoztat (azt persze nem említette, hogy a Tesco is ezen vállalatok közé tartozik - a szerk.).
 
Orbán Viktor könnyedebb témának nevezte a szíriai, illetve iraki helyzetet, majd aláhúzta, hazánk továbbra is elkötelezett NATO-tag, továbbra is részt veszt a kiképzésekben, és a közel-keleti akciókban.
Ezután tért át az érdemi témára, egyetértünk David Cameron által bemutatott négy ponttal
– jelentette ki a magyar miniszterelnök.
 
Indoklásában kiemelte, hogy csak úgy mint kollégája, Magyarország is
versenyképes Európában hisz, egyetért a nemzeti parlamentek erősítésében, az Euró-zónához nem tartozó országok egyenlőségében, illetve abban is, hogy ki kell küszöbölni a visszaéléseket az angol jóléti rendszerből.
„A magyar kormány a becsületes emberek mellett áll, és a magyar emberek elsöprő többsége becsületes, ezt vegye figyelembe Cameron miniszterelnök is”
- fogalmazott Orbán Viktor.
 
Végül aláhúzta, a visegrádi országokkal közös megállapodásra törekszik, mert ami megfelel nekik, az hazánk számára is elfogadható – tette hozzá.

David Cameron

David Cameron is támogatásáról biztosította a magyar államfőt, és elismerését fejezte ki, amiért olyan nagy hazánkban a bővülés, és alacsony a munkanélküliség...
 
Mint mondta, Nagy-Britannia célja egy működőképes Európai Unió, amely előremozdító, és nem mélyülő közösségi politikát vár el a tagoktól. Ennek némileg ellentmond, hogy egységes digitális- és energiapiacot szorgalmaz (ez az első pont – a versenyképesség – a szerk.), ugyanakkor a közös valuta kapcsán pedig arról beszélt, hogy nem szabad diszkriminálni a zónán kívüli országokat.
 
A magyar „kalandvágyó fiatalok” számára azonban a legkényesebb kérdés a szabadmunkaerő-mozgás témája, ezzel kapcsolatban is kétértelműen fogalmazott a brit miniszterelnök. Ugyanis 
egyrészt (elviekben) támogatja azt, azonban „annak mérete, és a nyomása arra sarkallt, hogy a jóléti juttatások-rendszerét áttárgyaljuk” - fogalmazott Cameron.
Hogy miről tárgyalt a két miniszterelnök, az nem derült ki, bár mindketten abban reménykedtek, hogy a február 18-ai európai uniós csúcsra minden nyitott kérdésre választ találnak.
 
David Cameron ugyanakkor nem felejtette el hangsúlyozni, hogy
egy megreformált EU ugyan valóban fontos Londonnak, ugyanakkor az EU-nak még fontosabb a második legnagyobb nettó befizető tagország, ahol az angol statisztikai adatok szerint 55 ezer Magyarországon született bevándorló dolgozik.
Érdekesnek tűnt, hogy az angol sajtó mennyire kritikus volt David Cameron elképzelésével szemben. 
Például felvetették a brit miniszterelnöknek, hogy mit tenne, ha a kontinensen dolgozó brit állampolgárok is ilyen megkülönböztetésnek lennének kitéve (4 év folyamatos munkavállalás után részesülhetnek támogatásból az uniós állampolgárok Nagy-Britanniában – amit szintén támogat a magyar kormány – a szerk.), mint amilyeneket most ő tervez. Vagy épp arra próbálták rábírni Cameront, hogy csökkentse ezt a 4 éves időszakot.
Cameron ezekre a kérdésekre azt válaszolta, hogy teljesen tisztában vannak azzal, hogy mi a céljuk, meg akarják szüntetni ezt a mesterséges, bevándorlást növelő nyomást, amely egy bonyolult folyamat, de már most látszanak eredmények.
 

De kik azok a migránsok?!

A sajtótájékoztató végére már kezdett kényelmetlenné válni a helyzet, ezt érezhette is Orbán Viktor, és megpróbálta menteni a menthetőt: aláhúzta még egyszer, hogy a Cameron első három pontját támogatja a magyar kormány, csak a negyedik „kosárnál” nehezebb a helyzet, éppen ezért
„nagyon fontos, hogy minket ne tekintsenek migránsoknak!”
- jelentette ki Orbán Viktor.
 
A magyar munkavállalók Angliában tiszteletet érdemelnek – tette hozzá még végül.
 
Ezzel zárult az EU egyik legerősebb tagországának és Magyarország miniszterelnökének sajtótájékoztatója. Folytatás majd a V4-ekkel. 
 
Fotók: Béli Balázs