Financial Times a magyar választásokról: az illiberális demokráciához vezető út túl könnyen járható

Financial Times a magyar választásokról: az illiberális demokráciához vezető út túl könnyen járható

A hétvégi magyar választások után számos külföldi lap elemezte az eredményt.

Az Index szúrta ki a Financial Times cikkét, ami szerint nem kérdés, hogy a választások körülményei „mélységesen igazságtalanok voltak”. A szerző kifejtette, hogy a magyar választási rendszer úgy van kialakítva, hogy a parlamenti mandátumok számát tekintve a Fidesznek előnye legyen a párt által elért valós szavazatarányhoz képest.

A cikk azonban kiemelte, hogy a magyar ellenzék példátlan fegyelmet mutatott, hiszen sikerült a többpárti összefogás.

Az újságíró kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború tovább növelte a választások jelentőségét, mivel szerintük az unión belül Orbán Putyin legfontosabb szövetségese. Ráadásul a magyar miniszterelnök hatalomgyakorlása pedig sokban emlékeztet az orosz elnök uralmára. A Financial Times szerint Orbán korábban még számíthatott a lengyel kormány támogatására, azonban a háború törésvonalat jelentett a két ország között, aminek egyik eredménye, hogy a múlt héten elmaradt a Visegrádi Csoport minisztereinek találkozója.

A szerző szerint Orbán győzelme azt mutatja meg, hogy az „illiberális demokrácia” felé vezető út túlságosan is könnyen járható. Azonban a győzelem nem adhat felhatalmazást sem a „liberális demokrácia” leépítésére, sem az „uniós tagság alapjául szolgáló kötelezettségvállalások figyelmen kívül hagyására”.

„Az Európai Uniónak tovább kellene fokoznia a nyomást Magyarországon”

– összegezte a szerző, aki szerint különösen a pénzvisszatartás eszközével és a korrupció kivizsgálására szolgáló szervek adta lehetőséggel kellene élnie az uniónak.