Orbán Viktor a közpénzek eltitkolásával korrupciós lehetőségeket teremt a Fidesznek

A jobbikos politikus szerint Magyarországon évente több mint 400 milliárd forint kárt okoz a korrupció, Orbán Viktort pedig személyes felelősség terheli azért, mert a kormányzása alatt az összes kimutatás szerint - még a szocialista kormányokhoz képest is – nőtt a korrupció mértéke.

Volner János úgy véli: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai előrevetítik, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása után a Fidesz újabb állami tulajdonú vállalatoknál tervez a közpénzek eltitkolására alkalmas szabályozásbeli változásokat.

A Jobbik el fogja érni, hogy Orbán Viktor ebben a kérdésben meghátráljon

– szögezte le Volner János. Hozzátette: a miniszterelnök elkerülheti a személyes vereséget akár azzal is, hogy megbeszéli Áder Jánossal, „kedves barátjával”, hogy ne írja alá az MNB-vel kapcsolatos törvényjavaslatot.

A Jobbik a közpénzekkel történő, átlátható és felelős gazdálkodás híve, nem fogjuk hagyni, hogy a Fidesz még 2018 előtt széthordhassa a rábízott közpénzeket, elkölthesse a közvagyont

- mondta a Jobbik alelnöke.

A Népszabadságot arról tájékoztatták magas rangú fideszes források, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására. Matolcsy állítólag amiatt aggódott, hogy kinyílnak az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak (az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részletei) üzleti dossziéi.

A csütörtöki Kormányinfóban Lázár János az MNB-pénzek és a jegybanki törvény módosítása kapcsán elmondta: a kormánynak nem dolga, hogy állást foglaljon. Azt is kijelentette: „az ország pénzügyi biztonsága érdekében” igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát.