Orbán szerint Közép-Európában csökken, Nyugat-Európában nő az antiszemitizmus

A magyar kormányfő azonosan látja a XXI. század több kérdését is izraeli partnerével.

Orbán Viktor az MTI összefoglalója szerint kiemelte: egyetértenek, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben – jelentette ki a magyar kormányfő.

Orbán Viktor, akinek kormányát antiszemitizmussal vádolták a Soros György elleni kampánya miatt, közölte:

a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.

A magyar kormányfő szerint Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

A zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és „büszkék vagyunk”, hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon – szögezte le. Hozzátette: hazánk sokat tett a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást, és készen állunk az együttműködésre az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta: Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.

A gazdasági kapcsolatokat illetően szintén erős együttműködésről beszélt, elmondta:

Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

Orbán Viktor arra kérte Benjámin Netanjahut, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban, mert „van mit megmutatnunk” a magyar kultúráról. Továbbá azt is kérte, hogy az izraeli kormányfő támogassa jóindulattal a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben.

Orbán Viktor kijelentette: jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben. Azt is mondta: a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy „mindkét ország élén patrióta kormányfő áll”. Ezután azt is megjegyezte, hogy jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, amit meg fognak ünnepelni.

Nem mindenki örül Orbán és Netanjahu barátságának Izraelben

Még a találkozó előtt a Háárec arról írt, hogy több izraeli ellenzéki politikus is arra kérte Benjámin Netanjahut, mondja le Orbán Viktor meghívását. Jáir Lapid, a Jes Atid (korábban Netanjahu pártjának koalíciós partnere) elnöke aggasztónak nevezte, hogy az izraeli miniszterelnök Magyarország-féle „európai rezsimekkel” barátkozik. Lapid azzal érvelt, hogy Orbán nagy vezetőnek tartja Horthy Miklóst. Lapid hozzátette: „Horthy gyilkolta meg Magyarországon a nagyszüleimet.” A baloldali Merec elnöke, Tamar Zandberg szintén Horthy miatt kritizálta Orbánt. Netanjahunak írt levelében azt rótta fel az egykori magyar kormányzó bűneként, hogy „Hitler szövetségese volt”.

Netanjahu: a magyar zsidók félelem nélkül élnek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, és a magyar zsidók félelem nélkül élnek. Szerinte a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség.

Netanjahu arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök látogatása nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli. Az izraeli miniszterelnök közölte: sok lehetőséget lát a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztésében.