Orbán meghirdette a maga 12 pontját és új időpontot határozott meg a jobboldali áttörésre

Orbán meghirdette a maga 12 pontját és új időpontot határozott meg a jobboldali áttörésre

Orbán 2024-et nevezte meg sorsdöntő évként, amikor az USA-ban kongresszusi és elnökválasztás, Európában pedig EP-választások lesznek.

Budapesten tartják meg a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) idei rendezvényeit, amelyet az amerikai jobboldal 1974 óta rendez meg. Itt szólalt fel ma délelőtt Orbán Viktor is, ahol meghirdette a maga 12 pontját.

Orbán többek között arról beszélt, hogy az 1980-as években nagyon irigyelték Amerikát a szabadságért és Ronald Reagan elnökért, míg Magyarországon ekkor a szocializmus szürkesége volt. Szerinte először ezt a szocializmust győzték le, majd a liberálisokat, végül pedig a "liberális nemzetközi baloldal összevont csapatait". Orbán ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy 1989-ben azt hitték, hogy végre elérték a céljukat, de tévedtek: a liberálisok az első adandó alkalommal a kommunisták mellé álltak.

Orbán szerint Donald Trump úgy járt 2020-ban, mint a Fidesz 2002-ben: kitűnően kormányzott, mégis vereséget szenvedett a "mocsár" miatt. Innen azonban vissza tudott jönni a Fidesz 2002 és 2010 között és ennek a receptje teljesen szabadon felhasználható az amerikai republikánusok számára is, amit 12 pontban foglalt össze a miniszterelnök.

  1. A saját szabályaink szerint kell játszani!
  2. Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában!
  3. Nemzeti érdek a külpolitikában!
  4. Legyen médiánk!
  5. Leplezd le az ellenfeleid szándékát!
  6. Gazdasági racionalitás!
  7. Ne szorulj ki a szélére!
  8. Mindennap olvassunk!
  9. Legyen hited!
  10. Keress barátokat!
  11. Építs közösségeket!
  12. Építs intézményeket!

Orbán ezt követően 2024-et nevezte meg sorsdöntő évként, amikor az USA-ban kongresszusi és elnökválasztás, Európában pedig EP-választások lesznek, ezeket szerinte csak "melóval" lehet megnyerni.