Orbán Viktor európai konzervatív politikusokkal tárgyal pár nap múlva Madridban

Orbán Viktor európai konzervatív politikusokkal tárgyal pár nap múlva Madridban

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a hét végén részt vesz Madridban az európai konzervatív pártvezetők egyeztetésén - erősítette meg a spanyol sajtóban megjelent híreket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek kedden.

Az El Independiente című lap arról cikkezett, hogy a jobboldali spanyol párt, a Vox elnöke, Santiago Abascal a hétvégén házigazdaként fogadja Madridban a meghívott európai vezetőket. Abascal - mint írják - az ukrán válság ellenére is úgy döntött, hogy megtartja a csúcsot, amelyre már visszajelezte részvételét Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Abascal már több alkalommal utazott Magyarországra és Lengyelországba, hogy megossza politikai vízióját európai szövetségeseivel. Legutóbb Varsóban járt, ahol bejelentette: Európa konzervatív vezetői elfogadták meghívását Madridba.

A Vox azóta megerősítette, hogy a csúcsra január 28-án és 29-én kerül sor - írja az El Independiente. A cikk hozzáteszi: Abascal több alkalommal kifejtette, hogy Magyarország és Lengyelország a Vox két "kedvenc szövetségese", ezen országok vezetőivel "tökéletes összhangban" van a határok védelme, a családpolitika valamint a szuverén nemzetek megvédésének ügyében.

Az El Independiente információi szerint a Vox a hétvégi csúcsra meghívta és visszajelzést vár a többi konzervatív vezetőtől, például a francia Marine Le Pentől, az észt Martin Helmétől és az olasz Giorgia Melonitól is.

Spanyol populistákkal bővülhet Orbán és Salvini koalíciója

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Santiago Abascalt, a spanyol VOX párt elnökét. A 2013-ban alakult VOX gyakorlatilag ugyanazokat a kampányelemeket használja, mint a Fidesz. 

Mint korábban megírtuk, a spanyol VOX gyakorlatilag ugyanazokat a kampányelemeket használja, mint a Fidesz, és a centralizált hatalomgyakorlást támogatja. Állításuk szerint keresztények és bevándorlásellenesek, ellenzik az azonos neműek házasságát, a multikulturalizmust, az iszlám elterjedését, valamint a baszk és a katalán szeparatista törekvéseket.