Munkalassítással reagáltak Orbán önkényes sztrájktilalmára a légiirányítók

Munkalassítással reagáltak Orbán önkényes sztrájktilalmára a légiirányítók

Miután a kormány ellehetetlenítette a sztrájkkezdeményezésüket, munkalassításba kezdtek a ferihegyi légiirányítók – írja a 24.hu.

A pilóták elmondásából, illetve a repülési adatok alapján az látható, hogy július végétől a fővárosba érkező és innen induló járatok le- és felszállási útvonalai jelentősen megnyúltak. A jelenség pedig nemcsak a nagy légitársaságok gépeit érintik, hanem azt a magángépet is, amellyel korábban utazott már Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is.

A 24.hu információi szerint a légtér zsúfoltsága nem indokolja a gépek által megtett kitérőket, így csak arra lehet gondolni, hogy munkalassítás zajlik a légiirányítók részéről. Minderre azután került sor, hogy bő két hete Orbán Viktor kormányrendeletben tiltotta meg a béremelési ajánlatot keveslő légiirányítók tervezett sztrájkját. A lépés után a szakszervezetek tiltakoztak és nemzetközi partnereiktől is segítséget kértek az ügy megoldása érdekében.

Ez utóbbi lépésnek lett is foganatja: az Európai Közlekedési Szakszervezet (ETF) főtitkára levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, valamint a foglalkoztatási és szociális jogok biztosához, Nicolas Schmithez és a közlekedési ügyekért felelős Adina Valeanhoz is. Levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány a sztrájk ellehetetlenítésével megsértette a jogállamiság elvét és visszaél a járványhelyzet adta rendkívüli jogköreivel, így felszólítják arra az Európai Bizottságot, hogy biztosítsák a magyar közlekedési munkavállalók jogait.