Csak most jutott el odáig a kormány, hogy az intenzív ágyakhoz jusson speciális védőmaszk

Csak most jutott el odáig a kormány, hogy az intenzív ágyakhoz jusson speciális védőmaszk

Hamarosan a tömeges fertőzések szakasza jön – jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök beismerte, hogy a regisztráltnál jóval több fertőzött lehet, az ezzel kapcsolatos becslések elkészítésére matematikusokat és virológusokat kért fel.

A veszélyhelyzet 12. napjában döntöttek arról, hogy minden intenzív ágy mellett dolgozó orvosnak és nővérnek speciális védőmaszk jár, a többi egészségügyi dolgozó sebészi maszkot kap, akárcsak azok a betegek, akik koronavírus-gyanúval kerülnek.

A nyilvántartott 167 koronavírus-fertőzöttből 108-an tünetmentesek, 27 embernek vannak tünetei, de várhatóan gond nélkül felépülnek, 9-en viszont súlyos állapotban vannak a miniszterelnök szerint.

A miniszterelnök szerint másfél millió orvosi maszk van Magyarországon és napi 25 ezret gyártanak, de ezt a kapacitást majd megemelik. 170 ezer védőruha, 2560 lélegeztetőgép, 20 millió gumikesztyű áll rendelkezésre, de folyamatosan kötnek le újabb tételeket Keleten, mert Nyugaton mindenből hiány van.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az eddig lekötött 10 repülőgépnyi szállítmánnyal csak akkor érdemes számolni, ha már megérkezett.

19431 65 év alatti orvos, 4312 bevethető rezidens van, de a végzős orvostanhallgatókat is vezényelhetik a védekezésre, ahogy a 105 ezer 65 év alatti egészségügyi szakdolgozót is.

Nem jelentett be kijárási korlátozást, de elméletileg lesz kivel betartatni

Orbán Viktor szerint a teherforgalom továbbra is megengedett, az országon átkelő vendégmunkásokat a Jobbik korábbi javaslatának megfelelően tranzitútvonalakon engedik át. Ahogy a románok beengedik a hazaérkezőket, úgy engedjük át az osztrák határnál a vendégmunkásokat.

A kijárási korlátozásokat, ha lesznek, a házi karantén mintájára a rendőrök ellenőrzik. Őket segíthetik a polgárőrök és az önkéntesek.

  • Bevethető 65 év alatti egyenruhásból: 70275, polgárőrből, önkéntesből 46573 van.
  • A határvédelmet a honvédségre bízzák, 23000 hivatásos katona, 9 ezer tartalékos és 10 ezer leszerelt, de visszahívható katona van.

Több ezer vállalkozás adóterhei enyhülnek

A miniszterelnök hat újabb gazdaságvédelmi intézkedést is bejelentett, a részleteket a nap folyamán megjelent rendeletekben lehet majd olvasni.

  • Több ezer katás kisvállalkozó adómentes lesz június 30-ig, építőipari, szépségipari, szociális és egészségügyi tevékenységi körök is vannak az érintett területek közt;
  • a március 1 előtt keletkezett katás adótartozást elég lesz a veszélyhelyzet után befizetni;
  • mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatti adóbefizetésre;
  • felfüggesztik a végrehajtásokat és a lefoglalásokat;
  • a fennálló adótartozásokat a veszélyhelyzet után hajtják csak be;
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-támogatásokat a veszélyhelyzet végéig meghosszabbítják