Válságkezelés: az egyetlen biztos jövedelmet emelik, Orbán 13. havi nyugdíjat ígér

Válságkezelés: az egyetlen biztos jövedelmet emelik, Orbán 13. havi nyugdíjat ígér

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő részleteket árult el az új gazdaságvédelmi akciótervről, amely a GDP 18-20 százalékának átcsoportosításával jár.

A miniszterelnök azt mondta, a válságkezelés három ütemből áll. Az első ütemben hozták meg a már ismert rendelkezéseket, például a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztéséről, vagy a járulékcsökkentésekről.

Hétfőn indul a második ütem, melynek rendeletei még ma megjelennek: Orbán Viktor azt mondta, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra kell emelniük az intézkedések érdekében.

Öt pontból áll a második ütem:

- Az állam rövidített munkavégzés esetén átvállalja a munkaadóktól a bérköltség egy egyelőre ismeretlen hányadát. A környező országokban 50-70 százalékot is fizet az állam. Amikor az ellenzék ezt követelte a miniszterelnöktől, ő azt mondta, nem jár ingyen pénz senkinek.

- 450 milliárd forintot fordítanak beruházásokra, tehát az építőipar nem áll le.

- Egyelőre ismeretlen módon támogatni fogják a kiemelt ágazatokat, így a turizmust, egészségipart, élelmiszeripart, mezőgazdaságot, építőipart, logisztikát, közlekedést, film- és kreatívipart.

- Kamat- és garanciatámogatott hiteleket kínálnak magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben.

- Egy család- és nyugdíjasvédelmi program keretében a nyugdíjasoknak elkezdik visszavezetni a 13. havi nyugdíjat, noha Orbán Viktor „heti” nyugdíjkiegészítést mondott, nem havit. Mint fogalmazott, 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Vélhetően évente egy héttel fog bővülni a juttatás, így 2024-re épül ki a plusz egy hónap (Frissítés: nem, valóban csak egyheti pénzt kapnak)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fogja az egész programot koordinálni, mellette Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter fogja az állami vállalatokat bekapcsolni a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminiszter a szükséges forrásokat biztosítja, és a „költségvetési fegyelmet” garantálja – mondta Orbán Viktor.

Azt vártuk, hogy Magyarország miniszterelnöke olyan csomagot jelent be, amely konkrétumokat tartalmaz, megnyugtatja a piacokat, vállalkozásokat, a munkavállalókat. Ez nem történt meg, ezért a felelősség a miniszterelnököt terheli minden egyes elvesztett munkahely után - reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Az ellenzéki politikus az elmúlt időszak eseményeire utalva azt mondta, Orbán Viktor heteket vesztett el azzal, hogy nem a gazdaságot akarta stabilizálni, hanem a saját hatalmát. Közölte: a miniszterelnöknek le kellett volna mondania a számára megszavaztatott korlátlan hatalomról.