Megint kiürítették a kasszát? Orbán Viktor több mint 109 milliárddal tölti fel a Gazdaságvédelmi alapot

Megint kiürítették a kasszát? Orbán Viktor több mint 109 milliárddal tölti fel a Gazdaságvédelmi alapot

A Magyar Közlöny szerdai esti számában megjelent Orbán Viktor egy rövid határozata is,

amiben 109.518.732.200  forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el

a Központi Maradványelszámolási Alapból a Gazdaságvédelmi alapba - papíron a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra. 

Újabb 73 milliárd forint megy a kiürült Gazdaságvédelmi Alapból a Budai Vár felújítására

A járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból hajszál híján 261 milliárd forintot pakolnak át más célokra, ugyanakkor mint arra az Mfor.hu is rámutat, az alap már régen kiürült, így ezekkel az átcsoportosításokkal a költségvetési hiányt fogják növelni. A portál összesítése szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó fejezetekbe közel 101 milliárd forint áramlik át.

Csakhogy bár eddig 3628 milliárd forintot költött el a kormány gazdaságvédelem címén, ám a valóságban - a hvg.hu összeállítása szerint - a gigaösszegnek mindössze a 11,3-24,1 százaléka ment erre a célra.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a koronavírus-járvány alatt költöttek sok minden másra a milliárdokból: például sportakadémiákra, nagyvállalati beruházási támogatásokra, Orbán Balázs államtitkár vezette alapítványra, az FTC stadionjára, vagy épp a Szijjártó Péter jachtoztató oligarcha projektjére.