Orbán a határvadászok eskütételén: A belső rend megköveteli rendőreink visszavezénylését

Orbán a határvadászok eskütételén: A belső rend megköveteli rendőreink visszavezénylését

A miniszterelnök a megalakulási ünnepségen homályosan azt fejtegette: az élet úgy hozta, hogy a rendőrök szolgálatára most máshol van szükség, ezért hozták létre a magyar határvadász ezredet.

A belső rend fenntartása megköveteli rendőreink visszavezénylését, a szomszédban dúló háború miatt pedig a honvédeket más feladatra kell vezényelni, ezért van szükség most a határvadászokra - erről beszélt a miniszterelnök a határvadász ezred pénteki megalakulási ünnepségén Budapesten. 

A kormányfő Facebookon is megosztott beszédében az esküt tett határvadászoknak arról beszélt, tiszteljük az elszántságukat, a bátorságukat és azt, hogy vállalták ezt a feladatot, megbecsüljük a szolgálatot, amelyet a haza érdekében végeznek. Nyomatékosította:

"Egy ország áll önök mögött."

Orbán Viktor szavai szerint "a biztonság a határainknál kezdődik, Magyarország biztonsága a határvadászokkal kezdődik".

Hangsúlyozta, legyenek bármekkorák az éppen előttünk magasodó akadályok, nem szabad feladni azt a célt, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa. Szerinte ezt a célt fenyegeti a migráció, és az ebből fakadó veszélyek kivédése továbbra is elsőszámú feladat Magyarország számára.

A miniszterelnök kifejtette, 2015 óta a határokra, törvényekre fittyet hányva milliók érkeztek illegális úton Afrikából és a Közel-Keletről Európába. Felidézte, emiatt döntöttek úgy, hogy kerítést építenek a déli határra.

Orbán szerint a magyar határvédelmi rendszer működik, ellenáll az illegális migráció hullámainak, a rendőrök és a honvédek helytálltak, megvédték az ország biztonságát. 

De az élet úgy hozta, hogy a rendőrök szolgálatára most máshol van szükség, ezért hozták létre a magyar határvadász ezredet

- indokolta meg a kormányfő, miért van szükség a rendőrök visszavezénylésére a határról.

Azt is mondta a határvadászoknak, hogy a jó katona nem azok ellen harcol, akik szemben állnak vele, hanem azokért, akik mögötte vannak. Ez különösen igaz a határvadászokra, "önök mögött ott van az egész ország" és "önökre hárul a feladat", hogy a migrációval szemben megvédjék a hazát - magyarázta.

Megjegyezte, hogy több kihívással kell most egyszerre küzdeni, ilyen a háború, az energiaválság és a "brüsszeli" szankciók. Mint fogalmazott, a magyarok azt akarják, hogy "Magyarország magyar ország maradjon", azonban a határoknál egyre többen próbálnak meg átjutni.

Orbán Viktor szerint a migránsokkal meg kell értetni, hogy itt nem jöhetnek át, a határvadászoknak kell ezt megértetniük velük, nekik kell feltartóztatniuk és határozottan kitessékelniük őket.