Orbán Viktor: „Le kellett győzni a hungarofóbiát!”

Orbán Viktor: „Le kellett győzni a hungarofóbiát!”

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve.

Így kezdte a nemzetközi sajtó részvételével megtartott évzáró sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a nehézségek ellenére az ország rendkívüli teljesítményt nyújtott. Ezután szólt a Fidesz sikeres választási eredményéről ahol szerinte a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt, mint korábban soha.

3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval, és az utóbbiak győztek

- utalt "guruló dollárokra" Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az is hatalmas teljesítmény, hogy Magyarországon még nem volt előre hozott választás, ami a stabilitást jelenti.

Brüsszel baloldali kormányt akart. Már tavaly alá lehetett írni a megállapodásokat, de ezért nem kaptunk uniós pénzt, mert kormányváltást akartak. A magyarok azonban nem kértek a külföldi beavatkozásból és a dollárbaloldalból.

Szintén rendkívüli teljesítménynek nevezte Orbán Viktor, hogy sikerült kimaradnunk a háborúból.

Nagyon súlyos gazdasági károkat szenved el egész Európa és Magyarország - a gazdasági recesszió a háborúból és a szankciókból fakad

- ismételte meg a kormányzati álláspontot.

A miniszterelnök szerint Európa nagy része már benne van a háborúban, mert fegyvert szállít, katonákat képez, műveleti és irányító képzést ad.

Nagyon remélem, hogy Európa nem keveredik bele nyakig a háborúba, Magyarország viszont továbbra sem akar belekeveredni, fenntartja, hogy azonnali tűzszünetre és békére van szükség. Mi teljesítettük emberiességi és keresztényi kötelességünket, hogy segíteni kell az ukrán embereknek.

Az orosz-ukrán háború nyomán a kormány beszélt a migrációról ami szerinte már nemcsak délről, hanem Ukrajnából is érkezik.

Az egyik legnagyobb kormányzati sikernek nevezte, hogy a kormány finanszírozni tudta a megemelkedett energiaárakat.

Ugyanazért a mennyiségű energiáért 10 milliárd euróval többet kellett fizetni. Magyarország erre úgy volt a képes, hogy közben a lakossági rezsivédelmi rendszert meg tudta védeni. Nem ismerek még egy olyan országot, mely minden családnak minden hónapban 450 eurónyi támogatást tudna nyújtani havonta az energiárakra. Ez 2023-ban is így lesz.

A miniszterelnök szerint sikerült csökkenteni költségvetési hiányt és magas maradt a foglalkoztatás.

Rendkívüli teljesítmény volt még, hogy sikerült az Európai Unióval megegyezni, amit azért tart a kormányfő rendkívülinek, mert „le kellett hozzá győzni a hungarofóbiát”.

Orbán Viktor végül négy fő pontban foglalta össze a kormány 2023-as év céljait:
- kimaradni a háborúból,
- kimaradni az európai recesszióból,
- egy számjegyű infláció,
- a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezményét kiterjesztik a 30 év alatti, gyermeket vállaló nőkre. Erről már a mai kormányülésen döntés születhet.
Orbán Viktor jelezte, déltől kormányülésen tárgyal a kabinet tagjaival.