Orbán: újabb szigorítások jönnek, újabb tízezrek veszíthetik el a munkájukat

Orbán: újabb szigorítások jönnek, újabb tízezrek veszíthetik el a munkájukat

A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.

A határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: szigorú utazási szabályokra van szükség. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok. Persze más kérdés, ha az embernek magángépe van.

Pár napon belül másodszor repült a Maldív-szigetekre a NER magánrepülője

Péntek reggel landolt a Maldív-szigeteken az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép, mely csütörtökön este indult Budapestről, írja a 24.hu. A gyakran csak a NER kedvenc magánrepülőjeként emlegetett, csúcskategóriás Bombardier Global 600 a héten már másodszor tette meg a nyolcórás utat az Indiai-óceánon fekvő szigetcsoport felé.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy az operatív törzs péntek reggeli ülésén emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, amelynek során a vezénylési listát is át kell tekinteni.

Azt mondta, vissza kell hozni azt a készültségi fokot, amelyet áprilisban vagy novemberben alkalmaztak az intézményekben.

A miniszterelnök ismertette: a megelőző 24 órában 4668 új fertőzöttet találtak és 123-an veszítették életüket a járványban. 451 ember szorul lélegeztetőgépre, kórházban pedig 5027-en vannak. A szabad kórházi ágyak száma 15 ezer 831, míg a lélegeztetőgéppel is rendelkezőké 2296.

A következő két-három hétben várhatóan drasztikusan nőni fog a fertőzöttek száma - erősítette meg a kormányfő -, így az egészségügy terhelése is.

Közölte ugyanakkor: mivel az oltást alapvetően a háziorvosokra alapozzák, így azok beadására lesz elegendő ember.

A kormányfő megjegyezte: bölcs volt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós, amikor korábban nem engedte, hogy a kórházak visszatérjenek a normál működéshez. Így most bekapcsolódhatnak a járvány elleni küzdelembe azok, akik nem vesznek részt a normál ellátásban.

A Moderna vakcina teljes, lehetséges kontingensének le nem kötéséről szóló sajtóhírre úgy reagált: "lekötésben jók vagyunk", 17 millió vakcina van lekötve. Az unió által rendelt készítmények azonban az előrejelzettnél is lassabban érkeznek, így orosz vagy kínai vakcina nélkül nem lenne mivel oltani.

A védekezés irányítói - így ő maga is - azonban hamarosan hozzájuthatnak a kínai oltáshoz.

Egy kis álhír mindig belefér

A miniszterelnök felelőtlenségnek nevezte egyes politikai szereplők viselkedését és azt mondta: a baloldal oltásellenes, álhíreket gyárt, bizonytalanságot szít és le akarja beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat, holott ez az egyetlen esély. A valóságban az ellenzék csak az orosz és a kínai vakcinák tesztelési hiányosságira hívta fel a figyelmet, így az a kijelentés, hogy bármelyik párt oltásellenes lenne, valótlan.

A miniszterelnök az oltási programot meglehetősen jól szervezettnek ítélte, ami sikeresen halad. Hozzátette: jelenleg több ember lehetne beoltható egyszerre, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll.

Szólt arról is, hogy a járvány harmadik hullámában sok tízezren veszíthetik el a munkahelyüket.

Jakab Péter reagált Orbán Viktor mai interjújára: úgy tűnik, az együttérzés a magyar új valutája

A Jobbik elnöke Facebook-oldalán reagált a miniszterelnök mai szavaira. Azt írta, "Ma bejelentette a miniszterelnök, mit tud nyújtani a bajba jutott magyar melósoknak, vállalkozásoknak, így egy évvel a válság kirobbanása után. Együttérzést. Ennyit." Posztjából kiderült, nemrég egy kávézó tulajdonosa számolt be róla neki, hogy több mint 3 hónap várakozás után 10 ezer forintot kapott a dolgozói után a kormánytól bértámogatásként.