Orbán Viktor bejelentette, hogy szombattól újabb enyhítések várhatóak

Orbán Viktor bejelentette, hogy szombattól újabb enyhítések várhatóak

Szokásos péntek reggeli interjúját adta a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő ismertette, hogy szombattól új szabályok lépnek életbe, hiszen

  • szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul,
  • a boltok este 11 óráig lehetnek nyitva,
  • és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei,
  • az edzőtermek és egyéb létesítmények.

Orbán Viktor elmondta, hogy az érettségi után, május 10-től már a 16 és 18 év közöttieket is oltani fogják a Pfizer oltóanyagával. Hozzátette, hogy pénteken még oltani fognak Pfizerrel, de utána hetekig nem lesz rá lehetőség, mert a fiatalok számára teszik félre azokat.

"Korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk. Most támadásban vagyunk, mert van már vakcina, éppen ezért mindenki vegye fel a vakcinát. Most még nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat"

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ettől függetlenül a szabályokat továbbra is be kell tartani.

Kiemelte, hogy

most már több az oltóanyag, mint ahányan jelentkeznek rá.

A kormányfő azzal indokolta a lagzik tiltását, hogy a védettek összekeverednének a nem védettekkel, ami nagyon veszélyes volna, így inkább várnának addig, amíg az 5 milliót el nem éri a beoltottak száma.

Az egyetemek modellváltásával kapcsolatban azt mondta, hogy arra jutottak, hogy az alapítványi forma rugalmasabb, és valójában az egyetemek igényét fogadták be. Véleménye szerint a jelenlegi felsőoktatás nagyon rugalmatlan volt, viszont a modellváltástól nagyon sokat vár. Azt mondta, hogy a közérdekű alapítványoknak átadott vagyon és támogatás csak oktatásra és az egyetem céljaira használható fel és ez "kormányoktól független lesz."

A gazdaság újranyitása érdekében gazdasági operatív törzset fognak létrehozni. Úgy véli, hamarabb elérjük a járvány előtti szintet, mint azt mások gondolják.