Jövőre 860 ezer forinttal nőhet Orbán Viktor fizetése

Jövőre 860 ezer forinttal nőhet Orbán Viktor fizetése

Ha a statisztikai előrejelzéseknek megfelelően 2022-ben valóban 17,7 százalékkal nőnek a keresetek, akkor legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak a parlamenti képviselők 2023-ban

- írja az RTL.hu

Ha valóban így lesz, akkor annak Orbán Viktor és Kövér László is örülni fog. A miniszterelnök bruttó fizetése márciustól 860 ezer forinttal nőhet, míg a parlament elnökének több mint 600 ezer forinttal emelkedhet a bére.

A Fidesz-KDNP-s parlamenti kétharmados többség négy éve olyan törvénymódosítást fogadott el, amely a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozta meg, így a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek - vagy csökkennek - annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.

A 2022-es statisztikai adatok még nem véglegesek, egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legfrissebb, szeptemberi bérekre vonatkozó számok azt mutatják, hogy akkor a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Emellett a GKI Gazdaságkutató Zrt. szakértői is hasonló növekedéssel számolnak. Mindez azt jelenti, hogy

az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nőhet.

Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor még jobban jár: márciustól nagyjából 1 millió 860 ezer forintot vihet haza, de amennyiben két bizottsági helyet is betölt, már csaknem 2 millió 170 ezer forint lehet a juttatása havonta.

Orbán Viktornak ugyanakkor nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese, így a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet a kormányfő fizetése.

Emellett Kövér László tiszteletdíja 4,2 millió forintra nőne a mostani 3,5 millió forintról, Novák Katalin pedig 700 ezerrel forinttal többet, azaz bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza.

A miniszterek pontos fizetését nem rögzítették törvényben, a tárcavezetők béréről a miniszterelnök dönt, azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését. Ha ez jövőre is így marad a miniszterek ezentúl 3,1 millió forintos fizetést kaphatnak, tehát 460 ezer forinttal többet, mint eddig.