A csehek után a lengyelek sem jönnek a V4-re, mert szerintük Orbán Putyint támogatja

A csehek után a lengyelek sem jönnek a V4-re, mert szerintük Orbán Putyint támogatja

A cseh védelmi miniszter után a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak is úgy döntött, hogy nem jön a V4-es miniszterek magyarországi találkozójára - írja a 444.hu, amelyet lengyel lapértesülések is megerősítettek.

A lengyel lapok szerint a háttérben az áll, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

Ahogy korábban írtuk, Jana Černochová cseh védelmi miniszter a napokban jelezte,nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára, mert kritikus azzal szemben, hogy a magyar kormány különböző gazdasági kifogások mögé bújva igyekszik gesztusokat tenni az oroszok felé. A cseh miniszter akkor azt mondta, "Magyarországon jövő héten választások lesznek, és nem akarok részt venni a kampányban. Mindig támogattam a V4-et, de nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér".

Aztán hétfőn reggel egy Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy Orbán Viktor hibát követ el, amikor ilyen politikát folytat Ukrajnával és Oroszországgal szemben. "Szerinte ez egy rövidlátó politika, valószínűleg belpolitikai ügyek és a kampány miatt" - mondta.

Przydacz azt is kilátásba helyezte,

lehetséges, hogy elmarad a kétnaposra tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozó Budapesten.

Ugyanakkor a lengyel külügy helyettese megismételte Andrzej Duda lengyel elnök vasárnapi nyilatkozatát, melyben Duda azt mondta, hogy több ezer ember halálával szemben nehéz megérteni Orbán Viktor politikáját.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}