Orbán köreihez köthető befektetők építenek luxusszállót a Belvárosban

A kérdéses telket még a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el.

Az V. kerületi Ferenciek tere 10. szám alatti Párisi udvar műemlék épületet az önkormányzat 2014. május 8-án adta el a Párizs Property Kft-nek, 2,1 milliárd forintért. A jordán befektetők (Zuhair Awad és Sameer Hamdan) ötcsillagos szállodát építtetnek a Garancsi Istvánhoz sorolható Market Zrt-vel. A hitelszerződést az Eximbank részéről Puskás András írta alá, aki az épület 2014-es eladásakor Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban – számolt be a Magyar Narancs.

A Párisi udvar és két átjárója, a Párisi passzázs, illetve a Kígyó passzázs korábban közhasználatban levő ingatlanok voltak, de a műemlék épületet úgy adta el az V. kerületi önkormányzat arab befektetőknek, hogy az átjárók státuszáról egy szó sem esik a szerződésben. Az épülettel együtt a befektető birtokába kerültek, majd másfél év múlva korrigálták a szerződést. Eszerint a beruházó megkötésekkel, de átengedi a Párisi udvart és a passzázst közterület céljára.

A megkötések úgy szólnak, hogy a területet a szálloda tulajdonosa este 8 és reggel 8 óra között lezárhatja, illetve az átjárás kizárható egyfolytában maximum öt napig, egy évben pedig összesen 30 napig. A Párisi udvart emellett a szálloda tulajdonosa korlátozás nélkül használhatja a saját céljaira.

Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, amely fűtött belső térré változik. A hatszögletű, kupolás központi térben lesz az ötcsillagos luxushotel előtere, de ide csatlakozik egy bár, étterem és kávézó is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Ferenciek tere forgatagával – írta korábban az origo.hu.

Vagyis a Párisi udvarból lesz a luxusszálloda lobbyja, ahová a hotel főbejáratát is elhelyezik, ez azonban elég távol áll a közhasználati funkciótól, hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs.

A szerződés ráadásul arra is kitér, hogy ha a szálloda tulajdonosa bírósági úton megtámadja a létesített szolgalmat (a közforgalmú átjárhatóságot), és azt törölteti, akkor alig 255 ezer euró kötbért kell fizetnie. Tehát egy megfelelő bírósági ítélet és kevesebb, mint 80 millió forint befizetése után végleg magántulajdonba kerülhet a Párisi udvar a hozzá tartozó passzázsokkal együtt.

Zuhair Awad és Sameer Hamdan neve nem ismeretlen a szállodaiparban. 2012 júniusában állami kitüntetést vehettek át az akkori fejlesztési minisztertől, majd még abban az évben megnyitották (nem tulajdonosként, hanem üzemeltetőként) az újjáépített Klotild-palotában üzemelő ötcsillagos Buddha Bar szállodát. Az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A két jordán üzletember több mint húsz éve vannak jelen a budapesti turisztikai piacon. Korábban az uzletresz.hu és az origo.hu is cikkben írt a pénzváltásból felemelkedett két férfi magyarországi érdekeltségeiről.