"De sikerült?" újratöltve! Orbán örül a Voldemort-ügynek

Végül is megnyugtató,hogy nem sikerült lopni.

A hosszú beszélgetés során szóba került Mengyi "Voldemort" Roland korrupciós botránya is, ahol a politikust csak azt követően vonták felelősségre, hogy a sajtó nyilvánosságra hozta az ügy részleteit.
"A Mengyi-ügynek az a megnyugtató tanulsága van, hogy az államkasszából egyetlen fillér sem ment ki jogszerűtlenül. (...) Úgy látom, hogy az állami rendszer önvédelemi mechanizmusai működnek. A képviselő úrnak meg helyt kell állnia saját magáért, tehát amivel vádolják, arra egyértelmű és világos választ kell adnia a bűnüldöző szervek számára"
 
- nyilatkozta Orbán. Reakciója Kovács Zoltán kormányszóvivő legendás megnyilvánulására emlékeztet, aki arra a felvetésre, hogy az MNB alapítványainak zavaros pénzügyeit el akarták titkolni, pusztán annyit felelt:
 
"De sikerült?"
 
Emlékezetes: a sajtóban megjelent nyomozati anyagok szerint a NAV nyomozói megfigyelték Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt, amikor 5 millió forint kenőpénzt vett át, mégsem fogták el, mert nem kaptak rá engedélyt. Az ügy azt követően vett fordulatot, hogy a részletek nyilvánosságra kerültek, Mengyi mentelmi jogát végül fel is függesztették.
 
Orbán állításával szemben nem az állam önvédelmi mechanizmusa működött, épp a nyilvánosság ereje volt szükséges ahhoz, hogy végül felmerüljön a politikus elszámoltatásának lehetősége.
 
Hogy a botrányos pályázatot végül mégsem írták ki, sovány vigasz - de úgy tűnik, nem a miniszterelnöknek.
 

Nem tudni, mi lesz a népszavazás után

 
Az interjú természetesen első sorban a népszavazásról és a bevándorlásról szól.
 
Mint ismert, a kormánypárt elutasítja a Jobbik javaslatát, mely szerint a költséges és kockázatos népszavazás helyett inkább alaptörvénybe kellett volna foglalni a kötelező kvóták elutasítását, ám Orbán az interjúban sem adott választ arra, hogy mi fog történni a népszavazás után.
 
"Ha el akartam volna mondani, hogy a népszavazás után mit kell tenni, akkor elmondtam volna. Azért nem mondtam el, mert nem akartam. Azért nem akartam, mert idő előtti lenne, ugyanis a népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább"
 
- nyilatkozta a miniszterelnök.
 
Orbán azt mondja, csalódott lesz, ha a részvételi arány kevesebb lesz száz százaléknál, hiszen Magyarország jövőjéről van szó.
 
A miniszterelnök cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint előrehozott választásra készülnének.
 
Orbán az interjúban kiáll a zárt táborok mellett is, azt mondja, 
 
" Rossz döntést hozott az Európai Unió, a bizottság és a bíróság együtt, amikor Magyarországot elítélték azért, mert a Magyarországra jogellenesen érkezőket zárt táborokban tartottuk".
 
Úgy véli, a kényszerkvóta mind a 3200 magyar település ügye, mert a betelepítés minden települést érintene.
 
A megoldás Orbán szerint az, hogy a migránsokat kivigyük az unióból:
 
"Egyetlen megoldás van, ami mindenkinek jó, nekünk is, akik még nem vagyunk bajban, mert megvédtük magunkat, és azoknak az országoknak is, mint Németország, amelyek bajban vannak: az, hogy vigyük ki őket az unió területéről."
 

2006: ennyit tudunk

 
A 2006-os események kivizsgálásával és a felelősök elszámoltatásával kapcsolatban úgy érzi, mindent megtettek:
 
"Ennek a föltárásával a parlament vizsgálóbizottságai foglalkoztak 2010-et követően, és annál többet, mint amit ők megállapítottak, nem tudhatunk."