Nagy csapás érte Orbánt, megtakarításának 35%-ára bírságolták meg

Mégis jogsértő volt Orbán óvodai kampánya.

Komárom-Esztergom megye 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága korábban azt állapította meg, hogy Orbán Viktor nem valósított meg jogellenes kampánytevékenységet, mikor a szülők beleegyezése nélkül óvodásokkal pózolt, mert nem tartott politikai beszédet a gyerekeknek.

A 444.hu cikke szerint Hajdu Nóra, az Együtt helyi politikusa megfellebbezte a döntést a Nemzeti Választási Bizottságnál, ahol megváltoztatták az OEVB döntését, és határozatban mondták ki:

Orbán Viktor és Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselőjelölt megsértették a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jelöltek és a jelölőszervek közötti esélyegyenlőség, illetve a jóhiszemű és rendeltetés szerű joggyakorlás alapelvét, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény köznevelési intézményekre vonatkozó rendelkezését is a kampánytilalomról.

Az NVB szerint az, hogy Orbán Viktor az óvodásokkal készült videót közszereplői közösségi oldalán közzétette, egyértelműen kampánytevékenységnek minősül.

Orbánnak el kell távolítani a videót Facebook-oldaláról, emellett eltiltották a további jogsértésektől és 350 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezték.

Mindez nagy csapás a kormányfőnek, hiszen 2018-as vagyonnyilatkozata szerint mindössze 993 ezer forint a megtakarítása.

Jobbik: megálljt parancsolhatunk Orbánnak

Orbán Viktor és kormánya eddig is tudatosan a politikai kultúra lezüllesztésén dolgozott, és a primitív üzenetekkel, manipulációkkal és központilag vezérelt hazugságkampánnyal tűzdelt mindennapjaikban úgy tűnik, el is felejtették, hogy milyen, ha működnek fékek a rendszerben. Az NVB mai döntése megálljt parancsol annak a manipulációnak, amely a gyerekeket használja kampányeszközként, miközben például az oktatás színvonala a rossz politikai döntések következtében romlik - reagált közleményében Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus hozzátette: április 8-án azért is kéri a Jobbik a választók bizalmát, hogy a demokráciát helyreállítsák Magyarországon, a politikai kultúra végre 21. századi legyen, és Orbán Viktort és a Fidesz többi politikusát ne csak a tisztességtelen kampányért lehessen felelősségre vonni.