Orbán a keleti vakcinával utazásról: „Nincs olyan ország, aki elzárná magát a turisták elől”

Orbán a keleti vakcinával utazásról: „Nincs olyan ország, aki elzárná magát a turisták elől”

Csütörtökön 25 ezer első és 117 ezer második oltást adtak be, a kórházban levő, de lélegeztetést nem igénylő koronavírusos betegek száma pedig ezer alatt van – ismertette a friss számokat Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. Hozzátette, 121-en vannak még mindig lélegeztetőgépen,

az aktív koronavírusosok száma pedig 84 719.

Az oltakozásról szólva azt mondta, „ez nem kedv kérdése”, mert akik nem oltatják be magukat, azokról úgy vélekedett, kialakult bennük egy olyan képzet, hogy megúszhatják. Csakhogy szakemberekre hivatkozva a kormányfő azt mondta,

a vírus nem fog elmenni, itt fog keringeni közöttünk, és mindenkit meg fog találni.

Ezért – vélte a kormányfő – az emberek egyetlen módon tudják védeni saját és szeretteik egészségét: ha beoltatják magukat. A miniszterelnök leszögezte: a Magyarországon alkalmazott oltások kivétel nélkül alkalmasak az indiai mutáns legyőzésére.

Arra a felvetésre, hogy több ország nem fogja beengedni a keleti vakcinával beoltottakat, Orbán Viktor valamiért azt mondta, „rémhír”, majd rögtön hozzátette, „ez mind meg fog változni”. Kifejtette, a Nyugat le van maradva, ott mg van kötelező maszkviselés, kijárási tilalom, boltzár, míg Magyarországon már nincs. Úgy vélte, amikor majd ők is ott fognak tartani, mint ahol most Magyarország, akkor fognak gondolkodni az utazási kérdéseken.

Nincs olyan ország, aki elzárná magát a turisták elől, ezért vagyok én is – mint kínaival beoltott ember – bizakodó

– tette hozzá.

A költségvetésről szólva a miniszterelnök arról beszélt, védekezésről most az újraindításra kell átállni, ezért módosították a 2021-es költségvetést, és erről fog szólni a 2022-es büdzsé is.

Most, hogy a harmadik hullámot – szerintem – legyőztük, de mindenképp leszorítottuk a földre, (…) tehát a földharcban vagyunk, és a vírus van alul, és nem hiszem, hogy feltápászkodik innen, de ezt majd a jövő eldönti, egész eddig védekeznünk kellett. Most azonban nem védekeznünk kell, hanem újra kell indítanunk a gazdaságot

– mondta Orbán, aki szerint megviselte nemcsak a vállalkozásokat, hanem a munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élnek.

Én is közéjük tartozom

– fűzte hozzá, majd kifejtette, nem olyan egyszerű egy teljes blokkolásból átmenni egy új korszakba, és úgy látja, a költségvetés is erről szól.

Az uniós csúcs fő témája a klímavédelem volt, amiről Orbán úgy vélekedett, az „egy drága dolog”, és az egyes országok különböző starthelyzetből indulnak. A fő kérdés – mondta – az, hogy a terheket hogyan osszuk szét. Úgy vélte, a „brüsszeli bürokraták” azt akarják, hogy mindenki ugyanannyival járuljon hozzá, Magyarországon azonban „évekig küzdöttünk, hogy a rezsit leszorítsuk”. Orbán és közép-európai kollégái úgy látják, hogy a klímarombolást leginkább a nagy cégek végzik, akik ennek révén nagy profitot szereznek.

Miért az emberekkel fizettessük meg, miért az ő adójukat emeljük meg? Hát fizessenek a klímarombolók!

– mondta a kormányfő, hozzátéve, az uniós jogszabályok meghozatala hosszú idő.

A következő két-három év a klímavédelemről is szólni fog és nekünk rezsiharcot is kell folytatni, hogy megvédjük a magyar családok érdekeit

– tette hozzá.

A spanyol VOX vezetőjével történt megbeszélésről azt mondta, „egy malomban őrölnek”, klímavédelem és bevándorlás kérdésében is. Boris Johnson brit miniszterelnökkel esedékes pénteki megbeszéléséről úgy vélekedett, „mi is szenvedünk attól”, hogy a britek kiléptek az EU-ból, mert adócsökkentés és szuverenitás kérdésében nagy segítséget jelentettek. A kormányfői megbeszélésfő témája az lesz, hogy egy brit-magyar kereskedelmi és gazdasági együttműködést kell kiépíteni a két ország között.

Az őszödi beszéd 15. évfordulójára vonatkozó kérdésre azt mondta, „az a mellbevágó”, hogy

aki miatt mindez történt, az ugyanúgy ott van a magyar politikában, mintha mi sem történt volna.

Orbán úgy vélte, a főpolgármesteri hivatalban egymás után tűnek föl a polgármester háta mögött azok az emberek, akiket ő még a Gyurcsány-kormányból ismer.

A volt miniszterek bementek a városházára és a főpolgármester háta mögött szinte újjáalakult a Gyurcsány-kormány

– mondta Orbán, aki szerint a fiataloknak a szüleik fogják elmesélni, mi történt annak idején.