Kétéves növekedési terv, vakcina és kardrántás - Orbán Viktor pénteki kinyilatkoztatása

Kétéves növekedési terv, vakcina és kardrántás - Orbán Viktor pénteki kinyilatkoztatása

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában sokkal visszafogottabb volt, mint a csütörtöki ünnepi beszéde alatt. Így például nem ostorozta a Nyugatot, és például nem beszélt a magyarság megmaradásának új hét törvényéről sem. 

A koronavírus-járvány várható második hulláma kapcsán azonban megjegyezte, hogy további korlátozó intézkedések is elképzelhetőek, ugyanis azt kell megakadályozni, hogy külföldről behurcolják hazánkba a vírust. Ez a legnagyobb veszély.

Megismételte, hogy szeptember 1-től szigorítják a határátlépést, senki ne szervezzen magának külföldi nyaralást őszre, illetve

"még van néhány nap a nyaralásból, aki akarja, azt most nézze meg a tengert".

Annyi pozitívumot azért lát a kormányfő a következő időszakra nézve, hogy állítása szerint

"Magyarország elég tapasztalatot szerzett a vírus első hullámakor, a védekezés következő szakaszát ezért saját tapasztalatainkra alapozva kezeljük".

Kiemelten fontosnak nevezte az oktatás hagyományos, iskolai keretek közötti megkezdését,

mert a digitális oktatással még a kormányzat szerint is elvesztették a diákok 10 százalékát. 

Szintén a pandémiához kapcsolódik, hogy Orbán Viktor szerint közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez, mint korábban, és hamarosan tömegesen is elérhetővé válhat az oltás, azonban kemény küzdelmet vár a beszerzésétől. 

Kiemelte továbbá, hogy

utasítást adott arra, hogy nemzetgazdaságilag fontos növekedési tervet készítsen a kormánya, amely szeptember közepére el is készülhet.

Előreláthatólag sok minden lesz benne, és két évre szól. A kormányfő egyébiránt ismételten hangsúlyozta, hogy többen dolgoznak most, mint januárban. 

Kitért a geopolitikai helyzetre is, aláhúzva a térségben Lengyelország vezető erejét. Azt ugyanakkor nem felejtette hozzáfűzni:

"Magyarország továbbra is ott van, ahol a honfoglalás idején. Továbbra is itt vannak mellettünk a németek, az oroszok és a törökök."

A magyar közélettel kapcsolatban csak Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti színház főigazgatóját ért kritikákkal kapcsolatban beszélt, amik amiatt érték a rendezőt, hogy ő lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke is. 

Orbán Viktor szerint a kommunisták intéztek ellene támadást.

"Miért vagyunk ezen meglepődve, mivel ezek kommunisták, és elvették az emberektől a pénzüket, vagyonukat. Miért gondoljuk azt, hogy ők megváltoztak?"

- vetette fel, amit meg is válaszolt - stílszerűen -

"az a kérdés, hogy mi mit mondunk: aki kardot ránt, az kard által vész el".