Újra Orbán a Fidesz elnöke, pénzosztástól várja a 2022-es sikert, az talán hat a szegényekre

Újra Orbán a Fidesz elnöke, pénzosztástól várja a 2022-es sikert, az talán hat a szegényekre

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökének vasárnap a kormánypárt 29., tisztújító kongresszusán, Budapesten.

A kormányfőt 1061 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. A kongresszus alelnöknek újraválasztotta Kubatov Gábort (1050 szavazat) Németh Szilárdot (1025 szavazat), és Kósa Lajost (1021), a tisztségről miniszteri posztja miatt leköszönő Novák Katalin helyére pedig Gál Kinga európai parlamenti képviselőt (1040 szavazat) választották meg.

A Fidesz legutóbb két éve, 2019 szeptemberében, az önkormányzati választások előtt tartott tisztújító kongresszust, amelyen Orbán Viktort újraválasztották a párt elnökévé. Akkor Novák Katalint, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot, valamint a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére Kósa Lajost választották meg.

Orbán Viktor általános buzdításokon túl arról beszélt, hogy milyen elemei vannak a választási költségvetésnek, amitől nyilvánvalóan a 2022-es újraválasztását reméli, közvélemény-kutatások alapján ugyanis fej-fej mellett áll az összefogás és a kormánypárt. Ennek az osztogatásnak része a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj teljes kifizetése a választások előtt, a fiatalok szja-mentessége és a szülők szja-visszatérítése, a fegyverpénzek, de azt is ide sorolja, hogy 133 ezer forintra emelik a nettó minimálbért, a garantált bérminimumot pedig 173 ezerre (ezt következetesen bruttóban említi, mert a 200 ezer és a 260 ezer forint jobban hangzik).

A kormányfő olyat is mondott, amiért egy ellenzéki képviselőt minimum meglincselnének a parlamentben és a pártsajtóban, ugyanis szerinte az országban még mindig vannak szegények, még mindig nem születik elég gyermek, és még mindig nincs mindenkinek jó lakása, valamint nem elég se a fizetés, se a nyugdíj.

Mivel ezt több mint tíz év, kétharmados kormányzást követően sikerült elismernie, némileg feleslegesen ugyan, de most újra megígérte, hogy ha nyernek a választáson, felléphetünk a fejlett országok közé.

Jakab: ezt már hallottuk

A miniszterelnök beszédére Jakab Péter úgy reagált, mára mi, magyarok lettünk az unió egyik legszegényebb nemzete, a mi kormányunk a legkorruptabb, a bérekhez képest nálunk az egyik legmagasabb az élelmiszerár, és nálunk a legmagasabb a szegények adója, a 27 százalékos áfa. És persze nekünk van az egyik leghazugabb, legálszentebb, legpofátlanabb kormányunk is, amely nyugat helyett ismét keletre fordul, miközben módszereiben már ott is van - írta Facebookon megjelent posztjában.

Igen, korrupcióban, szegénységben, adókban, kormányzati hazugságokban, hatalmi arroganciában már most is ott vagyunk az elsők között.

A Jobbik elnöke kitért Orbán Viktor tízéves tervével kapcsolatos megjegyzésére: Vajon hányszor hallottuk már ezt a szöveget? És mi lett belőle? – tette fel a kérdést.

Jakab Péter azt írta, „ha erős a nemzet immunrendszere, jövőre kilöki magából a narancskórt”, és akkor 10 év múlva valóban ott lehetünk Európa élvonalában.