Az Orbán-család a föld alól is képes pénzhez jutni - és nem is kevéshez

Hatalmas állami beruházások beszállítói Orbán Viktor családjához köthető vállalkozások – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs: több olyan nagy állami beruházást is azonosítottak, ahova Orbán Győzőék bányájából viszik a követ, Gánt közelében nemrég új bányát is nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytárs nélkül termelhetnek ki tőzeget Orbánék.

A bányákat üzemeltető családi cégek régebben is jövedelmezők voltak, de 2010 óta feltűnő a szárnyalásuk: a Dolomit Kőbányászati Kft. árbevétele a 2010-es egymilliárdról 2015-re 3,2 milliárdra nőtt, a kormányfő öccse, Orbán Áron tulajdonában levő Nehéz Kő Kft. 467 millió forintról tornázta fel bevételét 1,68 milliárdra. A harmadik legnagyobb családi cég, a Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft. 335 millió forintot termelt 2015-ben. A tőzegkitermelő cég a kilencvenes évek óta folytatja tevékenységét Zala megyében, idén májustól már csak egy versenytársa maradt a környéken a környezetvédelmi előírások miatt - emlékeztet az Index.

A cégek megrendeléseit azért sem könnyű lekövetni, mert nem közvetlenül nyernek közbeszerzéseket, hanem közbeszerzéseket elnyert építési vállalatok beszállítóiként jelennek meg.

Persze az Orbán-birodalomba nemcsak bányák tartoznak, Orbán Áron részvényes a tavaly alakult Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt.-ben, ifj. Orbán Győző pedig az uniós támogatásokat is bezsebelő Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben. Idősebb Orbán Győző cége pedig az a CZG ingatlanforgalmazó, amely például az elvileg Mészáros Lőrinc által bérelt hatvanpusztai majorságot birtokolja.