Orbán Vonától idézett

Attila unokáinak eddig csak a Jobbik elnöke nevezte a magyarokat és törököket. Ma Davutoglu nyomán Orbán is ezt tette.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: örülnének, ha a kormány nemcsak retorikájukat, de a külpolitikai programjukat is magáévá tenné.

Hozzátette: a Jobbik örül a magyar-török viszony elmélyülésének, ám a mai találkozótól több konkrétumot vártak.

Érdemi megállapodásokat vártunk, elsősorban gáz-ügyben. Sajtóhírek szerint Oroszország akár két napon belül leállíthatja az Ukrajnába irányuló földgázexportot. Ha ez úgy történik meg, hogy nincs alternatív szállítási útvonalunk, akkor az nagyon veszélyes helyzetet idézhet elő

- hívta fel a figyelmet Kepli.

A politikus szerint fontos lenne, hogy elérjük: az orosz-török földgázvezeték végpontja hazánkban legyen, mert így a felesleget mi tudnánk tovább exportálni. Emlékeztetett, hogy Magyarországnak nagyon komoly, mintegy 7 milliárd köbméternyi tároló kapacitása van, ám ezt jelenleg csak csekély mértékben használjuk ki. A jelenlegi bizonytalan helyzetben inkább a hazai tárolókat kellett volna feltölteni, mint Ukrajnának gázt szállítani – szögezte le Kepli Lajos.

A Jobbik üdvözli az Ankara és Budapest között most létrejött testvérvárosi kapcsolatot – mondta el Kepli. Hozzátette: pártja már régen szorgalmazza a magyar-török kapcsolatok szorosabbra fűzését. Felidézte, hogy

Vona Gábor már 2013-ban javasolta, hogy a finnugor nyelvrokonság napja mellett legyen turáni testvérnépek napja is, ám ezt akkor a fideszes többség még leszavazta.

Örömmel látjuk, hogy Orbán Viktor véleménye a jelek szerint megváltozott ebben a kérdésben, így az Országgyűlésben újra benyújtjuk a tervezetet – mondta el a politikus.