Orbánnal kell csak jóban lenni, és máris dőlnek a milliárdok?

Andy Vajna állami tulajdonban álló bankoktól kapott pénzből építheti a Fidesz médiabirodalmát.

Orbán Viktor nem a kézkezű dolgozók, hanem „kétkarú rablónak”, Andy Vajnának a barátja, ugyanis neki nyújtanak az állami tulajdonban álló bankok több milliárd forintnyi hitelt – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egy 2012-ban alapított, azóta nulla forint árbevételre szert tevő cég kap most teljesen etikátlan módon hatalmas, államilag támogatott hiteleket.

Példaként említette az üzletembernek a TV2 megvásárlásához, az állami tulajdonban álló Eximbank által nyújtott 6,7 milliárd forintos hitelt. Információi szerint a szintén állami tulajdonban álló MKB is kölcsönt biztosított a kereskedelmi tévécsatorna megvásárlásához, de ennek részleteit banktitokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra. A Jobbik a közvélemény elé szeretné tárni ennek a jelenleg még titkosított hitelszerződésnek a részleteit.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem ellenőrizheti az online pénztárgépek eszközével azokat a fővárosi kaszinókat, melyeknek kizárólagos működtetési jogát a kormány döntésével Orbán Viktor bizalmasának, Andy Vajnának adták – emlékeztetett Novák Előd.

A Jobbik alelnöke kiemelte: a kizárólagos kaszinóztatásból Andy Vajnának csak a 2014-es évben hárommilliárd forint bevétele származott, ám a jelek szerint ezzel sem elégszik meg. Novák Előd elképesztőnek nevezte, hogy mindemellett a Fidesz médiabirodalmát is állami pénzből építheti Orbán Viktor bizalmasa, akit a 2015-ös év nyertesének nevezett.

Politikus elfogadhatatlannak tartja továbbá Lázár Jánosnak azt a magyarázata, miszerint olyan feltételekkel kapott hitelt Andy Vajna, mint bármely más „földi halandó”. Véleménye szerint azért nem a piaci alapon működő kereskedelmi bakokhoz fordult, mert a kiváló állami kapcsolatait kihasználva kedvezőbb kamatozású hiteleket tudott szerezni.