Orbánt nem érdekli, hogy mindig a barátai viszik el a zsíros üzleteket

Volner János, a Jobbik alelnöke azonnali kérdésben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az Országgyűlés hétfői ülésén.

A politikus elmondta: több fideszesből lett Jobbik-szavazó, ami nem véletlen: az embereknek elegük van abból, hogy az állammal vagy az önkormányzatokkal kell jó kapcsolatban lenni ahhoz, hogy valaki boldogulni tudjon. A zsíros állami és önkormányzati üzletek mindig a kormány barátainál landolnak. Miért épp Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna gazdagodik meg? - tette fel a kérdést Volner.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel és nem engedi, hogy ezek a kormány munkáját befolyásolják. A miniszterelnök szerint ezeket az ügyeket a Jobbik hozza ide, nem is véletlenül, de úgy gondolja, a kormányon csak azt lehet számon kérni, hogy minden ügyben a magyar állampolgárok érdekeit képviseli, a többi pedig pusztán vádaskodás.

A kitérő válasz után Volner megismételte a kérdést, ám Orbán erre már csak egy szokásos kovácsbélázással reagált.

Mindezt egyébként érdekes közjáték előzte meg: Orbántól több ellenzéki képviselő is szeretett volna kérdezni, ő azonban "halaszthatatlan közfeladat ellátása" miatt nem tartózkodott a teremben, válaszadásra Rogán Antalt jelölte ki, az ellenzéki politikusok viszont úgy döntöttek, személyesen a miniszterelnöknek tennék fel a kérdést. Orbán egyébként valójában a bejáratnál, a függöny mögött állt, mert nem akarta megválaszolni a kérdéseket és csak akkor lépett a terembe, mikor már házszabályt sértett volna a válasz megtagadásával. Ezekre a kérdésekre így most nem kaptunk választ:

  •     Harangozó Tamás (MSZP): Szegényre lopott ország avagy kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött?
  •     Gőgös Zoltán (MSZP): Számíthatnak-e Önre a pápaiak Miniszterelnök Úr?
  •     Vona Gábor (Jobbik): Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete?
  •     Magyar Zoltán (Jobbik): Önöknek bármilyen árat megér a haverok kiszolgálása?
  •     Mirkóczki Ádám (Jobbik): Meddig tűri még?