Péterfalvi: egyetlen színház sem kérhet védettségi igazolványt

Péterfalvi: egyetlen színház sem kérhet védettségi igazolványt

Miután az Örkény Színház múlt héten bejelentette, hogy a jelenleg kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez köti a az előadások látogatását és védettségi igazolványt kér, a Klubrádió megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, aki válaszában közölte, egyetlen színház sem kérhet kártyát.

Kiemelte,

a koronavírus elleni védettség ugyanis egészségügyi (különleges) adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.

"Adatkezelői oldalról színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg" - írta válaszában.

A kötelező igazolás előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét

- fogalmazott.

A NAIH szerint sem az Örkény Színház, sem más, közfeladatot ellátó, közpénzből is gazdálkodó színház előadásai nem minősülnek olyan kulturális eseménynek, ahol igazolványt lehet kérni.

Péterfalvi azt is közölte, a színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem talált a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, ezért

 "ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket".

A NAIH elnöke azt javasolta, ha az Örkény Színház ezt szeretné, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás érdekében.