Orosz és a német külügy: ezer megfigyelő mehet Kelet-Ukrajnába

A kelet-ukrajnai EBESZ-megfigyelők a tűzszünet betartását felügyelik, létszámuk jelenleg 452 fő.

A kelet-ukrajnai EBESZ-megfigyelők a tűzszünet betartását felügyelik, létszámuk jelenleg 452 fő. A külügyi tárca közleményében kifejtette, hogy a létszámemelés a február 12-i minszki megállapodást követően életbe lépett tűzszünet "eredményes ellenőrzését" szolgálná.

Érzékelhető a haladás

Lavrov és Steinmeier egybehangzóan leszögezte, hogy haladás érzékelhető az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok részéről is a tűzszünet betartása és a nehézfegyverek kivonása tekintetében. A német külügyminiszter szerint a létszámnöveléshez Ukrajna is hozzájárult egy berlini megbeszélésen, ahol orosz, német, francia és ukrán külügyi illetékesek tanácskoztak.

Mégis akadályoztatva vannak a megfigyelők

Néhány órával korábban Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára viszont sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a megfigyelőket továbbra is akadályozzák abban, hogy teljes egészében felügyeljék a tűzszünet betartását. A főtitkár, aki az Európai Unió külügyminisztereinek számolt be Rigában a kelet-ukrajnai helyzetről, azt mondta, továbbra is vannak olyan övezetek, ahova nem engedik be az EBESZ-megfigyelőket.
 
Az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának elindításáról tavaly március 12-én döntött a bécsi székhelyű szervezet. Mandátuma március 23-án jár le, és meghosszabbításához az EBESZ egyhangú döntése szükséges. A francia elnöki hivatal kedden közölte, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Európai Unió az EBESZ "eszközeinek" megerősítését szeretné a kelet-ukrajnai tűzszünet és a minszki egyezmény betartatása érdekében.

Eddig hatezer halálos áldozat

Kelet-Ukrajnában az utóbbi időben tapasztalható viszonylagos nyugalom ellenére szórványosan szinte naponta előfordulnak összetűzések. A konfliktus becslések szerint közel hatezer halálos áldozatot szedett az elmúlt tíz hónapban.