Lemondták, majd törölték a Budapesten tervezett oroszbarát tüntetést a Facebookon

Lemondták, majd törölték a Budapesten tervezett oroszbarát tüntetést a Facebookon

„Lemondott esemény”

– ez volt olvasható a Budapestre, április végére meghirdetett oroszbarát tüntetés Facebook-oldalán csütörtök kora délután, majd elérhetetlenné vált az esemény linkje a Népszava beszámolója szerint.

Azt nem tudni, pontosan miért mondták le a fővárosban tervbe vett eseményt. Annyi biztos, hogy a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek kérték a rendőrségtől, hogy ne engedélyezze a megmozdulást. A rendőrség egyelőre nem reagált a Népszava azon kérdésére, hogy korábban adtak-e engedélyt, és ha igen, akkor azt a tiltakozás hatására visszavonták-e.

A demonstráció törlésének azonban más oka is lehet a lap szerint: a Moszkva-párti szimpátiatüntetés szervezői között feltűnik annak a P. Zoltánnak a neve, akié évekkel ezelőtt egy oroszok által elkövetett kibertámadás ügyében is előkerült. Az illetőt megkeresték a mostani tüntetéslemondás kapcsán, de P. Zoltán nem kommentálta a történteket.

A korábbi, oroszokhoz köthető kibertámadásos ügyben az adathalász akció célpontja a Honvédelmi Minisztérium volt. A hvg.hu bukkant rá a nem szokványos nevű P. Zoltánra, aki az esemény négy adminisztrátorának egyike. Viszont akkoriban, 2017-ben annyit lehetett róla tudni, hogy Győrben él és informatikus. Akkor az őt megkereső újságírónak P. azt állította: semmi köze a kibertámadáshoz.

Egyébként Oroszország mellett, a NATO és az EU ellen szerveztek volna tüntetést április 30-ra. Az eredeti tervek szerint a menet 13 órától indult volna a Hősök teréről az orosz nagykövetségig.

Putyin-párti tüntetést hirdet a Kreml magyar nyelvű propagandaoldala

Putyin háborúját támogató tüntetést tartanak április 30-án Budapesten - írja a 444 az oroszhirek.hu Telegram-csatornájára hivatkozva.