Orosz parlament - "fontos, hogy Minszk a Krímet orosz területnek ismeri el"

Orosz parlament - "fontos, hogy Minszk a Krímet orosz területnek ismeri el"

A Kreml fontosnak tartja, hogy Minszk felfogása szerint a Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása emlékeztetett, hogy Lukasenka kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímbe készül, amelyet Oroszországhoz tartozónak mondott. Kilátásba helyezte, hogy Fehéroroszországból repülőjáratok indulnak majd a félszigetre. Egyúttal felajánlotta, hogy állomásoztassanak orosz nukleáris fegyvereket országában, válaszul Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak arra a november 19-i kijelentésére, amely szerint ha az új német kormány többé nem akar többé atomfegyvereket állomásoztatni az országban, a szövetségnek fontolóra kell vennie, hogy keletebbre helyezze el őket.    

Peszkov szerdán nem nevezte meg Putyin és Lukasenka tervezett közös krími látogatásának sem az időpontját, sem a helyszínét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az orosz parlament felsőházában azt mondta, hogy Fehéroroszországnak nem kell semmilyen új törvényt elfogadnia annak érdekében, hogy a Krímet Oroszország részeként ismerje el. Nemcsak az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam tagjaként, hanem olyan országként sem, amely tiszteletben tartja Oroszország szuverenitását, az ENSZ Alapokmányával összhangban.

"Ha valaki számára nem volt teljesen világos, nos, Lukasenka elnök világosan elmondta, hogy a Krím de facto és de jure Oroszország része. De facto mindig is az volt, de jure pedig a 2014-es referendum nyomán vált azzá"

- fogalmazott Lavrov.  

A külügyminiszter "nagyon komoly figyelmeztetésnek" nevezte Lukasenkának a nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő  állomásoztatására vonatkozó kijelentését. Lavrov azt mondta, hogy a fehérorosz elnök nyilatkozatát a Nyugat "felelőtlen" politikája váltotta ki.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyébként Aljakszandr Lukasenkát a tavaly augusztusi elnökválasztás eredményének meghamisítása miatt nem tekinti Fehéroroszország törvényes államfőjének.