Putyin nagyon nem szeretné, hogy ismét tüntessenek: körözést adtak ki a vasárnapra tervezett demonstráció szervezője ellen

Putyin nagyon nem szeretné, hogy ismét tüntessenek: körözést adtak ki a vasárnapra tervezett demonstráció szervezője ellen

Körözést adtak ki az orosz hatóságok ki az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt vasárnapra meghirdetett országos tüntetés fő szervezője ellen, az ügyészség pedig a nem engedélyezett megmozdulásokban való részvétel törvényi megítélésének szigorítását helyezte kilátásba

- adta hírül az MTI.

A Nyomozó Bizottság (SZK) távollétében azzal vádolta meg Leonyid Volkovot, a Navalnijt támogató regionális közösségek vezetőjét, hogy információs hálózatok segítségével fiatalkorúakat biztatott fel a részvételre a múlt szombaton azonos okból meghirdetett tiltakozásokon.

Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Az orosz főügyészség pénteken arra figyelmeztette azokat, akik el szándékoznak menni a hatósági engedély nélkül tartandó tüntetésekre, hogy magatartásukat tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik.

A hivatal elrendelte, hogy korlátozzák a hozzáférést a mozgósítást közlő közösségi médiához.

Az illetékes moszkvai bíróság pénteken elrendelte

  • Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa,
  • Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője,
  • Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője,
  • Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja
  • és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését.

Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték őket azon a címen, hogy a szombati tüntetés szervezésével megsértették a járványügyi előírásokat.

A múlt szombati tüntetésen egyébként többtucatnyi városban összesen tízezren vettek részt. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

Százötvennégy embert 7 és 15 nap közötti adminisztratív letartóztatásra, további 354-et pedig 10 ezer és 250 ezer rubel közötti bírságra ítélték (a rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,90 forintot ér). A többi eljárás még nem zárult le.