Kiléphet az Európa Tanácsból Oroszország

Kiléphet az Európa Tanácsból Oroszország

A Krím annektálása miatt megvont szavazati jogukat szeretnék visszakapni.

Belengette kilépését Oroszország az Európa Tanácsból és az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondását is az MTI beszámolója szerint. Az orosz kormány azt szeretné elérni, hogy visszakapja a Krím-félsziget 2014-es annektálása miatt megvont szavazati jogát az ET Parlamenti Közgyűlésében.

Ivan Szoltanovszkij, Oroszország állandó ET-képviselője a RIA Novosztyinak úgy fogalmazott a kilépéssel kapcsolatban:

"Az események alakulásának minden lehetőségét mérlegeljük, egyebek között azoknak mind Oroszországra, mind pedig az európai kontinens nemzetközi kapcsolataira gyakorolt külpolitikai hatása szempontjából." 

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját, két évvel a szavazati jog megvonása után. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.

Az Európa Tanács épülete

A nyilatkozat előzménye, hogy áprilisban az elmaradt tagdíj pótlására és a munka folytatására szólította fel Oroszországot az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. Akkor ők lengették be, hogy akár ki is tehetik Moszkvát, ha nem teljesíti a kötelezettségeit.

Az Európa Tanács egy strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet, amelyet a második világháború után hoztak létre többek között a vitás kérdések tárgyalásos rendezése és az emberi jogok védelmére. Jelenleg Fehéroroszországot leszámítva minden európai állam benne van az ET-ben.