Tíznapos orosz-fehérorosz hadgyakorlat vette kezdetét Fehéroroszországban

Tíznapos orosz-fehérorosz hadgyakorlat vette kezdetét Fehéroroszországban

Közös hadgyakorlatot kezdtek az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven Fehéroroszországban - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai konfliktus miatt kialakult súlyos feszültségek kiéleződése közepette.

Az MTI tudósítása szerint a tíznaposra tervezett gyakorlatokat a fehérorosz fegyveres erők domanovszki, gozsszki, Obuz-Lesznovszk-i, breszti és oszipovicsszki gyakorlóterén, valamint Fehéroroszország más területein tartják, Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterének igénybe vételével. Céljuk a moszkvai védelmi tárca szerint a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében.

A gyakorlaton orosz részről a (távol-)keleti katonai körzet katonai parancsnokságai, alegységei és egységei vesznek részt, amelyeket rövid idő alatt mintegy 10 ezer kilométeres távolságról csoportosítottak át, nehéz haditechnikai eszközökkel és Sz-400-as légvédelmi rendszerekkel, amelyeket csütörtökön hadrendbe állítottak a Lengyelországgal és Ukrajnával határos Breszt megyében.

A manőverek keretében a közlemény szerint 

  • megerősítik a fehérorosz államhatár védelmét fegyveres csoportok behatolásával szemben, 
  • elvágják utánpótlási útvonalaikat, 
  • megsemmisítik az ellenség illegális fegyveres csoportjait. 

A Kreml szerint az orosz katonáknak a február 20-án véget érő gyakorlat után vissza kell térniük a bázisukra.

Az orosz-fehérorosz hadgyakorlattal párhuzamosan az ukrán hadsereg csütörtökön Hóvihar-2022 kódnéven kezdett tíznapos hadgyakorlatba, amelynek keretében amerikai és brit páncéltörő rendszereket és török harci drónokat is bevetnek majd. Ukrajna és több NATO-tagország azzal vádolta meg Oroszországot, hogy agresszióra készül.

Német kancellár: kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen

Kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen, de a lehetséges büntetőintézkedések katalógusát nem hozzák nyilvánosságra, mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben...

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója csütörtökön kijelentette, hogy Oroszországnak nincsenek agresszív szándékai Ukrajnával szemben és minden, ezzel ellentétes állítást "dezinformációnak" és "nagyon veszélyes hazugságnak" minősített, amelyet szerinte az Atlanti-óceán túlpartjáról kezdtek el terjeszteni. Az orosz vezetés részéről az elmúlt hetekben többször elhangzottak hasonló nyilatkozatok és olyan állítások, melyek szerint éppen Ukrajna készül újabb kísérletre a Donyec-medencei konfliktus fegyveres megoldására.

Johnson: a NATO-nak szolidaritást kell vállalnia az orosz agresszió fő terhét viselő tagországokkal

Brüsszelbe és Varsóba utazik csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson arra szólítja fel a partnerországokat, hogy nyilvánítsák ki szolidaritásukat az orosz agresszió fő terhét viselő NATO-szövetségesekkel - írja az MTI...