Megindult az ukrán ellentámadás, áttörhettek Herszonban

Megindult az ukrán ellentámadás, áttörhettek Herszonban

Ukrajna megkezdte régóta várt ellentámadását az ország déli részén

- írja az ukrán déli katonai parancsnokság jelentése alapján a hvg.hu.

Az első jelentések szerint az ukrán csapatoknak sikerült áttörniük az orosz vonalakat Herszon térségében.

A Reuters idézte a parancsnokság szóvivőjét - Natalja Humenjuk a közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy hétfőn támadást kezdtek különböző irányokban, többek között a Herszon régióban. Részleteket nem közölt, de elmondása szerint meggyengítették az ellenséget.

Arról számolt be, hogy

az elmúlt héten több mint tíz orosz lőszerraktárra mértek csapást. Azt is mondta, hogy precíziós nyugati fegyverek mértek csapást a munícióraktárjaikra és az ellátási láncaikban okoztak pusztítást.

Közben ukrán újságok arról számoltak be, hogy az ukrán védelmi erők egységei már vasárnap este ellentámadást indítottak a Dnyipro folyó jobb partján, Herszon területen.

A frontvonalon bevetett katonák állítólag azt mondták, hogy sikerült áttörniük az orosz védelem első vonalát a térségben.

Az Euromaidan értesülései alapján arról írnak, hogy a donyecki önkéntesek támogatására kivezényelt orosz deszantos egységek is visszavonultak állásaikból.

A Portfolio cikke az odesszai székhelyű Dumskayát is idézi, eszerint

az ukrán csapatok hajnalban indították meg az ellentámadást, és több kisebb települést elfoglaltak.

Az MTI tudósítása szerint a Kahovka elnevezésű ukrán műveleti alakulat közleménye azt írja, az önkényesen kikiáltott szakadár "Donyecki Népköztársaság" 109. ezrede "visszavonult a herszoni régióban elfoglalt pozícióiból, az őket támogató orosz ejtőernyősök elmenekültek a csatatérről".

Az Ukrajinszka Pravda című lapnak az ukrán fegyveres erőknél egy másik forrás megerősítette, hogy egyes területeken valóban áttörés történt az oroszok első védelmi vonalán, de szavai szerint korai még komoly eredményről beszélni.

A Kahovka hadműveleti alakulat hozzátette, hogy Herszon megyében gyakorlatilag egy híd sem maradt épen, amelyen az oroszok utánpótlást szállíthatnának, ugyanis

az ukrán erők amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel lerombolták valamennyit, és már csak gyaloghidak maradtak.